Külföld

Joe Biden: Amerikai erők segítettek Izraelnek lelőni az iráni drónok és rakéták csaknem mindegyikét

Amerikai erők segítettek Izraelnek lelőni az iráni drónok és rakéták csaknem mindegyikét – közölte vasárnapra virradóra Joe Biden amerikai elnök, miután Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel egyeztetett telefonon.

Joe Biden: Amerikai erők segítettek Izraelnek lelőni az iráni drónok és rakéták csaknem mindegyikét
Joe Biden: Amerikai erők segítettek Izraelnek lelőni az iráni drónok és rakéták csaknem mindegyikét
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Chip Somodevilla

Biden határozottan elítélte az iráni támadást, egyben megerősítette az Egyesült Államok sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett.

„Utasításomra, Izrael védelmének támogatására, az amerikai hadsereg harci repülőket és ballisztikus rakéták elhárítására alkalmas rombolókat vezényelt a térségbe a héten” – mondta.

„Köszönhetően ezen erők bevetésének és katonáink rendkívüli képességeinek, segíteni tudtunk Izraelnek lelőni csaknem minden beérkező drónt és rakétát” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

Közölte azt is, hogy vasárnap össze fogja hívni a hét legfejlettebb ipari ország (G7) tanácskozását egy egységes diplomáciai válasz kidolgozására.

Biden elmondta, hogy Netanjahuval folytatott beszélgetésében kiemelte: Izrael „tanúbizonyságát adta figyelemre méltó képességének, hogy megvédje magát és meg is birkózzon párját ritkító támadásokkal”.

Biden beszélt arról is, hogy az iráni támadás idején nem látták jelét a közel-keleti térségben állomásozó amerikai csapatok, illetve létesítmények elleni támadásoknak.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője vasárnapra virradóra közölte, hogy Irán több mint 200 drónt, illetve rakétát lőtt ki Izrael ellen szombat éjszaka óta. Az akció Teherán szerint válaszlépés volt Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket.

Kapcsolódó írásaink

Irán megtámadta Izraelt + VIDEÓ!

ĀTöbb tucat drón indult Izrael irányába – Amerikai légvédelmi rendszerek elkezdték az iráni drónok elfogását – Irán az ENSZ Alapokmányra hivatkozik támadásával kapcsolatban, és azt állítja, „részéről ezzel lezártnak tekinti” az ügyet