Külföld

Kreml: A közvetlen konfrontáció szintjére süllyedt Moszkva és a NATO viszonya

Gyakorlatilag a közvetlen konfrontáció szintjére csúsztak le Oroszország és a NATO közötti kapcsolatok – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön.

Kreml: A közvetlen konfrontáció szintjére süllyedt Moszkva és a NATO viszonya
Dmitrij Peszkov: A NATO folytatja mozgását a határaink felé, a katonai infrastruktúrájának a határaink felé való bővítését
Fotó: AFP/Anadolu/Sefa Karacan

„Gyakorlatilag ezek a kapcsolatok mostanra a közvetlen konfrontáció szintjére csúsztak le” – hangoztatta a szóvivő.

Peszkov szerint a NATO-országok és maga a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő szövetség is már közvetlenül belekeveredett az Ukrajna körüli konfliktusba.

„A NATO folytatja mozgását a határaink felé, a katonai infrastruktúrájának a határaink felé való bővítését” – mondta.

Úgy vélekedett, hogy a NATO a lényegét demonstrálja, hiszen a szövetséget az Egyesült Államok a konfrontáció eszközeként hozta létre, elsősorban az európai kontinensen.

„A NATO ebben a tekintetben továbbra is betölti funkcióját, amely azonban jelenleg semmiképpen sem járul hozzá a kontinens biztonságához, kiszámíthatóságához és stabilitásához, hanem éppen ellenkezőleg, destabilizáló tényezővé vált” – mondta Peszkov.

Andrej Kartapolov, az orosz parlementi alsóház védelmi bizottságának elnöke reagált Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszternek arra a kijelentésére, miszerint NATO-tagországok közös missziót hoztak létre Ukrajnában. Kartapolov úgy vélekedett, hogy ez az intézkedés a következő lépések legalizálását célozhatja, és kilátásba helyezte, hogy Oroszország figyelemmel fogja kísérni ezeket.