Külföld

Németország eszkalációra számít

A német külügyminiszter szerint úgy garantálhatják a biztonságunkat, ha segítséget küldünk Ukrajnának

Annalena Baerbock a Tagesspiegel című lapnak úgy fogalmazott: „A putyini háború brutalitásának már nincs határa.” Szavai szerint Ukrajna az emberiséget képviselő a Putyin elleni harcban – írja a Magyar Nemzet.

Németország eszkalációra számít
Annalena Baerbock, német külügyminiszter szerint Putyin nem akar tárgyalni a békekötésről
Fotó: AFP/Anadolu/Halil Sagirkaya

A német külügyminiszter nem reménykedik az orosz–ukrán háború közelgő befejezésében, sőt épp ellenkezőleg látja a helyzetet.

„Egyértelművé teszi, hogy nem nyitott a racionális érvekre és az emberiesség értékeire. Tárgyalni pedig végképp nem akar” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva Baerbock.

Hangsúlyozta:

„Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Mert a békét és az emberséget Európában csak a saját erőnkből nyerhetjük meg.”

A kancellár nem fél Putyintól

A háború 2022. februári kezdete óta az orosz elnök többször is próbára tette az európaiak összetartását – mondta a külügyminiszter.

„Putyin nem csak a hadseregével folytat háborút, hanem álhírekkel, manipulációval és célzott befolyásolással is – a cseh kormány nemrég történt leleplezése csak egy példa arra, hogy Oroszország hogyan akarja aláásni demokráciáinkat” – mondta.

Baerbock figyelmeztetett az ukrán háborús vereségre is.

Elképzelhetetlen lenne, mi történne, ha elveszítenék a háborút. Az emberiségnek győznie kell. És ez az, amit Ukrajna képvisel a Putyin elleni harcban. Ha Putyin győz, mindannyiunk biztonsága Európában és a nemzetközi rend is veszélybe kerülne. Ukrajna támogatása a mi biztonságunk garanciája.

Baerbock ugyanakkor óva intett attól, hogy folytatódjon a nyilvános vita a Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő esetleges szállításáról.

„Az orosz háborús propaganda egy része a nyugati demokráciák megosztását és destabilizálását szolgálja. Ezt nem szabad megengednünk” – tette hozzá –, „különösen akkor, amikor választások előtt állunk – például az európai választások vagy a németországi tartományi választások”.

Arra a felvetésre, hogy Olaf Scholz szövetségi kancellár a Putyintól való félelem miatt ellenzi-e a Taurus-szállítást, Baerbock azt mondta:

„A kancellár nem fél Putyintól.”

Kapcsolódó írásaink