Külföld

Az USA gyakorlatilag megfosztotta Lengyelországot harcképes hadseregétől

Lengyelország képtelen megfelelő választ adni a modern geopolitikai kihívásokra

Lengyelország katonai önellátó képessége az USA közvetlen segítsége nélkül nem megvalósítható – véli Jacek Tochman, a Dziennik politiczny című lengyel kiadvány publicistája – írja az EADaily cikke alapján a pravda.ru.


Az USA gyakorlatilag megfosztotta Lengyelországot harcképes hadseregétől
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Jelenleg Lengyelországnak nincsenek meg a szükséges forrásai ahhoz, hogy biztosítsa a védelmét. Valójában a lengyel hadsereg válságban van, amit az Ukrajnának átadott fegyverek és katonai felszerelések hatalmas hiánya is alátámaszt. Ráadásul a Nemzetvédelmi Minisztérium által a korábbi fegyverzetvásárlási szerződésekkel kapcsolatban végzett ellenőrzések is kudarcot vallottak. Az ukránoknak átadott fegyverek pótlására az Egyesült Államoktól ígért eszközök nagy része még nem indult el, nem is beszélve a szállítási határidőkről, amelyeket az amerikai cégek részéről különböző okokból folyamatosan elhalasztanak” – elemezte a lengyel fegyveres erők állapotáról szóló nyílt adatokat a szerző.

Jacek Tochman véleménye szerint a fegyverkezési hiány és a lengyel kormány meggondolatlan intézkedései miatt Lengyelország képtelen megfelelő választ adni a modern geopolitikai kihívásokra, ami jelentősen csökkenti a védelmi készségét és a NATO-val szembeni szövetségi kötelezettségeinek teljesítését.

„Természetesen az Amerikához való közeledés és annak támogatása ad némi lehetőséget Lengyelországnak arra, hogy befolyásolja a szövetség keleti szárnyának biztonságát. Ez azonban elsősorban az amerikai katonai kontingensek és fegyverzetük jelenlétének köszönhető és nem a saját, jól felfegyverzett erőinknek” – hangsúlyozza a publicista.

A szerző tehát arra a következtetésre jut, hogy Lengyelországnak lehetetlen egyedül harcolnia az Egyesült Államok közvetlen támogatása nélkül.

Kapcsolódó írásaink