Külföld

Tádzsikisztánban kilenc embert őrizetbe vettek

Tádzsikisztánban a héten őrizetbe vettek kilenc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük lehet a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban múlt pénteken elkövetett merénylethez, valamint az elkövetőként bejelentkező militáns iszlamista csoporthoz – jelentette pénteken a Reuters hírügynökség tádzsik biztonsági forrásokra hivatkozva.

Tádzsikisztánban kilenc embert őrizetbe vettek
A tragédia helyszíne, a teljesen kiégett Crocus City Hall koncertterem
Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

A tádzsikisztáni állambiztonsági bizottság hétfőn kilenc embert vett őrizetbe Vahdat városában, a gyanúsítottak már a fővárosban, Dusanbéban vannak – közölte a forrás, további részletek ismertetése nélkül.

A Moszkva melletti koncertterem elleni támadásban 143 ember vesztette életét. A vérengzés elkövetésével négy tádzsik állampolgárt vádolnak, őket – négy további gyanúsítottal együtt – a moszkvai hatóságok már előzetes letartóztatásba helyezték.

A héten a tádzsik biztonsági szolgálat a fővárosba szállította az Oroszországban elfogott gyanúsítottak családtagjait, hogy orosz nyomozók kikérdezhessék őket.

Az Afganisztánnal határos, túlnyomórészt muzulmán vallású, tízmilliós ország nagymértékben függ az Oroszországban dolgozó vendégmunkások pénzátutalásaitól. Saját gazdaságát az 1990-es években polgárháború pusztította el.

A koncertterem elleni támadás elkövetésének felelősségét az Iszlám Állam szélsőséges dzsihadista szervezet vállalta. Amerikai tisztviselőknek olyan értesüléseik vannak, amelyek szerint a merényletet a hálózat afganisztáni ága, az Iszlám Állam-Horaszán Tartomány (ISKP) hajtotta végre.

Orosz nyomozók csütörtökön közölték, bizonyítékot találtak arra, hogy a koncertteremben történt merénylet „ukrán nacionalistákkal” áll kapcsolatban, amit az Egyesült Államok azonnal alaptalan propagandaként utasított el.

Kijev határozottan cáfolta, hogy köze lenne a koncertterem elleni támadáshoz.

Kapcsolódó írásaink