Külföld

Botrány miatt lemond a lett külügyminiszter

A vádak szerint hivatali idejében legalább harminc alkalommal utazott külföldre bérelt magángépekkel ahelyett, hogy az olcsóbb, menetrend szerinti járatokat vette volna igénybe

Bejelentette lemondását csütörtökön Krisjanis Karins lett külügyminiszter, aki botrányba keveredett az általa – még miniszterelnökként – igénybe vett bérelt repülőjáratokkal kapcsolatos vádak miatt.

Botrány miatt lemond a lett külügyminiszter
Krisjanis Karins leköszönő lett külügyminiszter, egykori miniszterelnök
Fotó: AFP/NurPhoto/Dominika Zarzycka

A miniszter azután jelentette be a döntését, hogy találkozott Evika Silika miniszterelnökkel. Bejelentése értelmében április 10-én távozik tisztségéből, a parlament már másnap dönthet az utódjáról - közölte.

Karins 2019 és 2023 között volt Lettország kormányfője. A vádak szerint hivatali idejében legalább harminc alkalommal utazott külföldre bérelt magángépekkel ahelyett, hogy az olcsóbb, menetrend szerinti járatokat vette volna igénybe.

A lett főügyészség a múlt héten kezdeményezett bűnügyi eljárásokat közvagyon esetleges pazarlása címén a repülőjáratok kapcsán, bár ezek nem irányultak konkrét személyek ellen.

A 2023 szeptembere óta a külügyminiszteri tisztséget betöltő Karins elutasította a hónapok óta keringő vádakat, azzal védekezve, hogy a magángépekkel bonyolított utakra időmegtakarítás miatt volt szüksége, hogy minél előbb visszatérhessen Lettországba a kormányügyeket intézni. A jobboldali liberális Új Egység (Jauna Vienotiba) politikusa korábban elutasította a lemondást.

Evika Silina azt mondta, hogy Karins a büntetőeljárások fényében vállalta a politikai felelősséget a repülőjáratok kapcsán.

Kapcsolódó írásaink