Külföld

Újra napirenden az elítéltek mozgósítása

Ukrajnában körülbelül 50 ezer büntetett előéletű ember él

Az ukrán igazságügyi tárca azt várja a parlamenttől, hogy fontolja meg azt a március 13-án beterjesztett törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné több ezer elítélt szabadon bocsátását a fegyveres erőkhöz való szerződéses verbuválásuk érdekében a mozgósítás és a hadiállapot idején. Kivételt csupán azok képeznének, akiket Ukrajna nemzetbiztonsága elleni bűncselekmények miatt ítéltek el – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

Újra napirenden az elítéltek mozgósítása
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Thomas Frey

Az Igazságügyi Minisztérium meglehetősen gyors parlamenti elbírálásra vár ez ügyben, közölte Denisz Maljuszka, Ukrajna igazságügyi minisztere újságírókkal.

A törvénytervezetet a népképviselőkkel, a fegyveres erőkkel és az igazságügyi minisztériummal közösen dolgozták ki. Elvileg megközelítőleges kompromisszumra jutottak a polgárok ezen kategóriája mozgósításának elképzelését illetően. Ezért arra számítunk, hogy a törvénytervezet parlamenti elbírálása meglehetősen gyors lesz, mondta el.

Arra a kérdésre, hogy hány emberről lehet szó, Maljuszka azt válaszolta, több ezerről, de pontos számot csak a szavazás után lehet majd mondani, mert a vita még folyamatban van. Eddig, egyetlen dologban született kompromisszum az elmúlt napokban, mégpedig azon elítélt személyek kategóriáiról, akik nem vehetnek részt a mozgósításban.

A napokban Olena Viszocka Ukrajna igazságügyi miniszterhelyettese közölte,

Ukrajnában körülbelül 50 ezer büntetett előéletű ember él.

Emellett további 26 ezren vannak börtönben. Egy részük mozgósítható a fegyveres erők soraiba.

Kapcsolódó írásaink