Külföld

Kanada bezárkózik

Csökkentik az országban ideiglenesen tartózkodó külföldiek számát

Kanada az országban ideiglenesen tartózkodó külföldiek számának csökkentését tervezi, és első alkalommal határt szab az ideiglenes bevándorlásnak – közölte Marc Miller kanadai bevándorlási miniszter egy Ottawában tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kanada bezárkózik
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az elmúlt években Kanadában jelentősen megnőtt a külföldi diákok, munkavállalók és más ideiglenes lakosok száma, akik határozott időre szóló vízummal érkeztek az országba, mivel Justin Trudeau miniszterelnök kormánya részben a bevándorlásra támaszkodott a gazdasági növekedés előmozdítása és a munkaerőhiány pótlása érdekében.

A kanadai kormány kritikusai szerint Trudeau bevándorlási politikája súlyosbította a lakáshiányt, de az oktatás és az egészségügy is nehezen tud lépést tartani a népességnövekedéssel.

Miller bejelentése szerint a kormány a következő három évben a 2023-as 6,5 százalékról a teljes népesség 5 százalékára akarja csökkenteni az országban élő ideiglenes lakosok számát. Ez a tavalyi 2,5 millió ideiglenes lakoshoz képest mintegy 20 százalékos csökkenést jelentene.

„Biztosítanunk kell, hogy az országba érkező ideiglenes lakosok száma fenntartható szinten legyen” – mondta a miniszter.

Tavaly novemberben a kanadai kormány közölte, hogy 2026-tól kezdve felső határt szab az országban letelepülni kívánó bevándorlók számának. Januárban a kabinet az jelentette be, hogy két évre korlátozza a külföldi diákok beutazását, és közölte, hogy a diploma megszerzése után sem ad ki annyi munkavállalói engedélyt a hallgatóknak, mint most.

Kapcsolódó írásaink