Külföld

Az ENSZ főtitkára levelet írt Putyinnak, Zelenszkijnek és Erdogannak

Folytatják a tárgyalásokat minden féllel

António Guterres ENSZ-főtitkár februárban levelet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, Recep Erdoğan török államfőnek és Volodimir Zelenszkijnek a fekete-tengeri biztonságos hajózás biztosításának témájában – közölte a RIA Novosztyival Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője, írta az eadaily.com.

Az ENSZ főtitkára levelet írt Putyinnak, Zelenszkijnek és Erdogannak
António Guterres ENSZ-főtitkár
Fotó: AFP/Angela Weiss

„Folytatjuk a tárgyalásokat minden féllel, hogy biztosítsuk a kereskedelem folytatását, az élelmiszer-ellátás áramlását és a hajók biztonságát” – mondta Dujarric.

„Ezzel kapcsolatban február elején a főtitkár levelet küldött az Orosz Föderáció, Törökország és Ukrajna elnökének”. Az ENSZ-főtitkár elmondta, hogy a polgári hajózás szabadsága továbbra is az ENSZ folyamatban lévő erőfeszítéseinek fő célja. Az élelmiszer- és kereskedelmi útvonalaknak biztonságosnak, zavartalannak és kiszámíthatónak kell lenniük – hangsúlyozta.

Dujarric szerint a Fekete-tengeren áthaladó élelmiszer- és mezőgazdasági export továbbra is kulcsfontosságú a világpiacok és a globális élelmezésbiztonság szempontjából.

Bár az elmúlt hónapokban jelentős javulás volt tapasztalható a Fekete-tengeren áthaladó élelmiszerexport volumene tekintetében, az Ukrajnából és az Orosz Föderációból érkező hajók továbbra is kockázatokkal szembesülnek a kikötői sztrájkok miatt – mondta Dujarric.

Arra is rámutatott, hogy a tranzakciós költségek a fent említett tényezők miatt emelkednek.

A fekete-tengeri gabonakezdeményezés tanulságaira építve az ENSZ továbbra is aktívan együttműködik az Orosz Föderációval, Törökországgal, Ukrajnával és más érintett felekkel a fekete-tengeri kereskedelmi hajózást érintő kockázatok további csökkentése érdekében – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink