Külföld

Egymás torkának esett Szlovákia és Csehország

Fico szerint Csehországnak érdeke a háború folytatása

Robert Fico szlovák miniszterelnök elutasította Csehország azon döntését, hogy felfüggeszti a kormányközi konzultációt Prága és Pozsony között, utóbbi „egyértelmű oroszbarát” álláspontja miatt. Fico szerint amíg Szlovákia békét akar, addig Csehországnak az áll érdekében, hogy elhúzódjon a háború – írta meg a Mandiner.

Egymás torkának esett Szlovákia és Csehország
Robert Fico
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Petr Fiala szerint a két ország között „jelentős nézeteltérések” vannak a külpolitikát illetően. Fico ugyanakkor úgy véli, az „elmélyült cseh–szlovák kapcsolatokat” nem szabadna veszélyeztetnie a cseh kormánynak.

„Az önök döntése nem befolyásolja a mi szuverén politikánkat” – fogalmazott a szlovák kormányfő.

Az Euractiv szerint Fiala döntésével újabb mélypontra érkezett az elmúlt hónapokban egyre fagyosabbá váló kapcsolat a két ország között.

„A Szlovákiával való együttműködés fontos, és érdekünk, hogy a lehető legjobb kapcsolatokat ápoljuk. Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni az alapvető véleménykülönbségeket a kulcsfontosságú külpolitikai kérdésekben, mint például a szlovák külügyminiszter és az Orosz Föderáció külügyminisztere közötti találkozó” – írta Fiala még szerdán.

Majd úgy folytatta: „Nem tartjuk helyénvalónak, hogy a következő hetekben kormányközi konzultációkat folytassunk a szlovák kormánnyal. Úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk a tervezett tárgyalásokat, amelyről már tájékoztattuk a szlovák felet.”

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink