Külföld

Egy tábornok figyelmetlensége vezetett a lehallgatási botrányhoz

Hétfőn bekérették Alexander Lambsdorff moszkvai német nagykövetet is az orosz külügyminisztériumba az ügy miatt

Egy Szingapúrban tartózkodó német tábornok figyelmetlensége vezetett a lehallgatási botrányhoz, amelynek keretében nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen német katonai vezetők a krími híd lerombolásának lehetőségét elemezték – ismertette kedden Boris Pistorius német védelmi miniszter a MAD katonai hírszerzés első vizsgálati eredményeit az ügyben.

Egy tábornok figyelmetlensége vezetett a lehallgatási botrányhoz
„A kommunikációs rendszereinket nem törték fel” – hangsúlyozta Boris Pistorius
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Michael Kappeler

A szociáldemokrata politikus szerint nem a német hadsereg kommunikációs rendszerével volt hiba, hanem „egyéni hibáról” van szó, amely „véletlenszerű találathoz” vezetett egy nagyszabású orosz lehallgatási akció során a Szingapúri Légibemutatón.

„Kommunikációs rendszereinket nem törték fel” – hangsúlyozta.

Mint mondta, személyi következményeket egyelőre nem vonnak le. Amennyiben semmi rosszabb nem kerül napvilágra, akkor „nem fogok feláldozni legjobb tisztjeim közül senkit Vlagyimir Putyin orosz elnök játszmáinak” – tette hozzá Pistorius.

A tárcavezető ugyan nem említette a szingapúri rendezvényen jelen lévő katonatiszt nevét, de a hangfelvételről kiderül, hogy Frank Gräfe dandártábornokról van szó. Pistorius szerint a tisztek ugyan a Webex szolgáltatással megfelelő kommunikációs csatornát választottak beszélgetésükhöz, a lehallgatást azonban lehetővé tette, hogy a Szingapúrban lévő katonatiszt nem a biztonságos bejelentkezési módszert használta.

A lehallgatott beszélgetés idején rendezték a délkelet-ázsiai országban a Szingapúri Légibemutatót, amelyen számos magasrangú európai katonai vezető vett részt. „Az orosz hírszerzés számára értelemszerűen kész főnyeremény egy ilyen rendezvény ebben a környezetben” – mondta, hozzátéve, hogy a szállodákban mindenhol lehallgatási akciók voltak.

A beszélgetés egy orosz újságíró által közzétett átirata szerint a magas beosztású német tisztek a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd felrobbantásáról tárgyaltak. Azon a napon, amikor Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban, a tisztek azt vitatták meg, hogy miként lehetne Taurus rakétákkal lerombolni a Krími hidat, anélkül, hogy ennek következményei lennének a német hatóságokra nézve, és ehhez hány rakétára lenne szükség.

Hétfőn bekérették Alexander Lambsdorff moszkvai német nagykövetet is az orosz külügyminisztériumba az ügy miatt.

Kapcsolódó írásaink