Külföld

A Hamász visszautasítja az ENSZ-jelentést

Izrael még a jelentés közzétételét megelőzően közölte, hogy azonnali konzultációra hazahívja ENSZ-nagykövetét

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet visszautasította és sajnálatosnak nevezte azt a hétfőn kiadott ENSZ-jelentést, amely szerint megalapozottan feltételezhető, hogy fegyveresei a gyilkosságok és a túszszedés mellett nemi erőszakot, sőt tömeges nemi erőszakot is elkövettek a dél-izraeli települések elleni október 7-i támadásuk során.

A Hamász visszautasítja az ENSZ-jelentést
Izraeli légicsapás a Gázai övezet középső részén fekvő Deir al-Balahban 2024. március 5-én
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Majdi Fathi

A Hamász keddi közleményében hamisnak és megalapozatlannak nevezte a jelentés megállapításait, mert szerinte „abban nem szerepelnek az állítólagos áldozatok tanúvallomásai, és jelen formájában csak arra szolgál, hogy lejárassák vele a palesztin ellenállás ügyét”.

Pramila Patten, az ENSZ fegyveres konfliktusokban elkövetett nemi erőszakot vizsgáló különmegbízottja - aki február elején két hetet töltött el vizsgálata céljából Izraelben és Ciszjordániában - hétfői jelentésében azt írta: „a Gázai övezet határvidékén legalább három helyen, köztük a Nova zenei fesztiválon csoportosan elkövetett nemi erőszak is történt”; majd a Gázában jelenleg is fogva tartott izraeli túszokra utalva hozzátette, „jó okkal hihető, hogy a Hamász aktivistái jelenleg is követnek el erőszakos szexuális cselekményeket”.

Izrael még a jelentés közzétételét megelőzően közölte, hogy azonnali konzultációra hazahívja ENSZ-nagykövetét. Jiszráel Kac külügyminiszter a döntést azzal indokolta, hogy az ENSZ „megpróbálja agyonhallgatni a Hamász és szövetségesei által október 7-én elkövetett tömeges nemi erőszakot”.

Kapcsolódó írásaink

Iszlamista terroristákat alkalmaz az UNRWA?!

ĀAz IDF leleplező telefonbeszélgetések hangfelvételeit is közzétette, amelyek alátámasztják, hogy az UNRWA gázai alkalmazottai is részt vettek az Izrael elleni október 7-i Hamász-terrortámadásban