Külföld

Tovább emelkedett az odesszai dróntámadás halálos áldozatainak száma

Tízre emelkedett a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosra mért orosz dróncsapás halálos áldozatainak száma – közölte vasárnap egy helyi tisztségviselő.

Tovább emelkedett az odesszai dróntámadás halálos áldozatainak száma
Odesszában játékokat helyeztek el az áldozatok emlékére a dróntámadás után a többemeletes lakóépület előtt, amely súlyosan megrongálódott
Fotó: AFP/Oleksandr Gimanov

Szombaton egy pilóta nélküli harci eszköz egy többemeletes lakótömbbe csapódott. Aznap még négy halottról lehetett tudni.

Legfrissebb jelentések szerint három gyermek van a halálos áldozatok között. Vasárnap egy anya és nyolc hónapos csecsemője holttestét emelték ki a romok alól. Szombaton egy négy hónapos és egy hároméves kisfiút találtak holtan.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a történteket követően ismételten az ország légvédelmének erősítését kérte nyugati szövetségeseitől.

„Az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok, valamint a népünk védelmére szolgáló légvédelmi eszközök átadásának késlekedése sajnos ilyen veszteségekkel jár. (...) Ukrajna sosem kért többet, mint amennyi az életek megmentéséhez szükséges” – írta az ukrán államfő. „Felfoghatatlan, hogy emberek halnak meg, miközben partnereink olyan politikai játszmákban és vitákban merülnek el, amelyek gyengítik védelmi képességeinket” – tette hozzá.

Zelenszkij még szombaton arról számolt be, hogy a lakóépületbe egy iráni gyártmányú Sahíd drón csapódott, olyan, amelyekből Oroszország több ezret indított a háború kezdete óta. Mint közölte összesen nyolc drónt észleltek aznap.

Kapcsolódó írásaink