Külföld

Biden a „migránsok elnöke"

Mondják az amerikai–mexikói határra illegálisan érkező bevándorlók

A Fow News több riportot készített a mexikói határhelyzetről, miután a héten mind a két nagy esélyes elnökjelölt-aspiráns, Joe Biden és Donald Trump is látogatást tett a határon. A helyzet rossz, és elég reménytelen – írja a Mandiner.hu.

Biden a „migránsok elnöke"
Joe Biden amerikai elnök felszólalt az antiszemitizmus riasztó mértékű növekedése ellen
Fotó: AFP/Saul Loeb

Az illegális bevándorlók Joe Bident szeretnék az Egyesült Államok elnökeként látni, a demokrata párti kormányzat bevándorláspolitikáját pedig a „nyitott kapuk„ politikájának látják, és emiatt meghívólevélként értelmezik az országba – ezek a megállapítások hangzottak el a Fow News televízió határhelyzetről szóló tudósításaiban a héten.

A határszakaszon számos nációjú bevándorló gyülekezett.

A tudósítók azért utaztak az arizonai, illetve texasi határszakaszokra, mert csütörtökön mind a két nagy esélyes elnökjelölt-aspiráns, Joe Biden és Donald Trump is látogatást tett a régióban (Texas szövetségi állam déli részén), hogy megvizsgálja a határzár állapotát.

A jobboldali tévé munkatársai egyhangú tapasztalatot szereztek a helyszínen: az arizonai–mexikói határon Sara Carter tudósító több spanyol ajkú migránssal beszélt, akik egyöntetűen Bident támogatják (a „migránsok elnökének” nevezték), mert elnökként támogatja a bevándorlást.

A határszakaszon egyébként mindenféle nációjú bevándorló gyülekezett: voltak ott Guineából, Pakisztánból, Indiából, Afganisztánból, Kínából, Guatemalából, El Salvadorból, Ecuadorból származók is.

A riporternő a határrendészet munkatársaitól megtudta: naponta átlagosan 1500 migráns érkezik dél felől a határra, illetve, hogy a migránsokat a határig elkísérő embercsempészek tudatosan olyan határpontokra kalauzolják az illegális bevándorlókat, ahol NGO-k sátortáborokat állítottak fel a fogadásukra, hivatalos indoklás szerint humanitárius okokból.

Egy részük mindenfajta ellenőrzés nélkül be tud hatolni az Egyesült Államok területére, ennek pedig komoly nemzetbiztonsági következményei lehetnek – állapította meg a tudósító.

A Fox News másik munkatársa, Rachel Campos-Duffy szintén az arizonai területen beszélt több migránscsoporttal, ők is ugyanilyen szellemben nyilatkoztak: az ő betelepedési szempontjukból Biden ígéretes, Trump előnytelen elnökjelölt lenne. Többségük mexikói, és nagyjából ugyanazzal az indokkal próbálnak menedékjogot szerezni: hazájukban a bűnözői csoportok, a kartellek fenyegetése miatt veszélyben van az életük.

A tudósító ugyanakkor megdöbbentőnek nevezte, hogy az ott-tartózkodása alatt látott bevándorlótömeg ellenőrzését NGO-emberek végezték, az amerikai állam kontrollja nélkül, a migránsok betelepítése során pedig óriási pénzek mozognak: 3–5000 dollárt is fizetnek a csempészeknek a betelepülni szándékozók.

A Fox News múlt hónapban közzétett elemzése szerint Joe Biden három évvel ezelőtti hivatalba lépése óta csaknem 7,3 millió migráns lépte át illegálisan az Egyesült Államok délnyugati határát – természetesen ezek nagy részét a határrendészet lekapcsolja, mégis van egy nyugtalanítóan nagy számú réteg, amely ellenőrizetlenül jut be az országba.

Kapcsolódó írásaink