Külföld

Kanada visszaállítja a vízumkényszert a mexikói állampolgárokkal szemben

Kanada azonnali hatállyal visszaállítja a vízumkényszert a területére beutazni kívánó mexikói állampolgárokkal szemben – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a kanadai kormány bevándorlási ügyekben felelős minisztere.

Kanada visszaállítja a vízumkényszert a mexikói állampolgárokkal szemben
Marc Miller, a kanadai kormány bevándorlási ügyekben felelős minisztere
Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak

Marc Miller azzal indokolta a szigorítást, hogy az utóbbi időben oly mértékben megnőtt a mexikóiak által benyújtott menedékkérelmek száma, hogy veszélybe került a rendszer működőképessége. Hozzátette: az érvényes amerikai vízummal rendelkező, valamint az utóbbi tíz évben kanadai vízumot szerző mexikóiak gyorsabban, elektronikus formában kérelmezhetik mostantól az újabb beutazási engedélyt. Hangsúlyozta, hogy bár Mexikó máris méltatlannak tartja a döntést, Kanada továbbra is annyira fontos partnernek tekinti a latin-amerikai országot, hogy szoros kapcsolatot kíván fenntartani vele.

Kanada 2016 végén függesztette fel Mexikóval szemben a vízumkényszert. A kormány adatai szerint a Kanadában tavaly beadott összes menedékkérelem 17 százaléka volt mexikói, és ezek többségét elutasították, vagy a kérelmezők még elbírálás előtt visszavonták. A vízumkényszer visszaállítását elsősorban Québec tartomány miniszterelnökének nyomására határozták el, mert Francois Legault arra panaszkodott, hogy Québecet elárasztották a menedékkérők, ami miatt hatóságai teljesítőképességük határára jutottak a kérelmek kezelésében és elbírálásában.