Külföld

Elszólta magát Olaf Scholz

A német kancellár – úgymond – véletlenül elhintette, hogy a brit és francia csapatok aktívan részt vesznek a nagy hatótávolságú rakéták ukrajnai működtetésében.

Elszólta magát Olaf Scholz
Sokat beszélt a német kancellár
Fotó: AFP/Pool/Ebrahim Noroozi

Németország nem lesz háborús fél! Sem közvetlenül, sem közvetve. Elég, ha az Ukrajnában állomásozó brit és francia csapatok aktívan részt vesznek a Storm Shadow cirkálórakéták célba juttatásában – jelentette ki egy fórumon Olaf Scholz. Mint a Vajdaság.ma cikkéből kiderül, a kancellár mindezt egy berlini rendezvényen mellékesen említette, amikor az egyik moderátor a Taurus-szállításokról kérdezte.

Tobias Ellwood, az brit alsóház védelmi bizottságának volt elnöke az eset nyomán azt mondta, szerinte ez a hírszerzéssel való, nyilvánvaló visszaélés. A kancellár célja, hogy elterelje a figyelmet arról, Németország vonakodik felfegyverezni Ukrajnát saját nagy hatótávolságú rakétarendszerével – fogalmazott.

A beszámolók szerint Scholz megjegyzései Párizsban is nagy megdöbbenést váltottak ki. A francia–német kapcsolatok a háború kezdete óta nagyon szenvednek. Mindkét fél azzal vádolja egymást, hogy túl keveset tesz Ukrajnáért. Scholz különösen határozottan utasította el Macron javaslatát, hogy a NATO szárazföldi csapatokat küldjön Ukrajnába – írja a Krone.at.

Kapcsolódó írásaink