Külföld

Putyin váratlan bejelentése keresztülhúzta a számításokat

Az orosz elnök nyilatkozata az Egyesült Államokra is vonatkozik

A váratlan bejelentés mellett az elnök azt is közölte, a nukleáris erők teljes készültségben vannak, olvasható a Mandineren megjelent cikkben.

Putyin váratlan bejelentése keresztülhúzta a számításokat
Vlagyimir Putyin orosz elnök tartja éves beszédét a nemzet helyzetéről a Moszkva központjában lévő Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2024. február 29-én
Fotó: AFP/POOL/Gavriil Grigorov

Oroszország kész a párbeszédre az Egyesült Államokkal a stratégiai stabilitásról – jelentette ki Vlagyimir Putyin az orosz parlamentben tartott beszédében. A Gazeta tudósítása alapján ez az első alkalom, hogy az elnök határozottan nyitottnak tűnt a tárgyalásokra az amerikaiakkal.

Putyin hangsúlyozta, a „különleges hadműveletet" az oroszok nagy többsége támogatja, az egész ország a katonákkal van, mert Oroszország jogos harcot vív a szuverenitásért és biztonságért, azt pedig nem engedi meg senkinek, hogy beleavatkozzon a belügyeibe.

Az orosz stratégiai nukleáris erők teljes készültségben vannak

– jelentette ki az orosz elnök, valamint hozzátette, ostobaságnak és hazugságnak tartja azokat a nyugati véleményeket, amelyek alapján Oroszország megtámadná Európát.

A Nyugat ugyanazt akarta tenni Oroszországgal, amit Ukrajnával, viszályt szítani és belülről gyengíteni az országot. Rosszul számolt

– mondta, úgy véli, a Nyugat megpróbálja fegyverkezési versenybe rángatni Oroszországot.

Putyin szerint a BRICS-országok részesedése a világgazdaságban vásárlóerő-paritáson 2028-ra 36,6 százalékra nő, míg a G7 részesedése 27,8 százalékra csökken. Hozzátette, Oroszország új globális pénzügyi rendszert fog felépíteni egy fejlett technológiára alapozva, amely mentes a politikai beavatkozástól.

Szuverén, erős Oroszország nélkül nincs tartós világrend. Az oroszok elleni fóbia viszont Nyugaton elvette a politikai döntéshozók józan eszét

– szögezte le Putyin, aki bejelentette egy nemzeti program elindítását is, amely a családokat segíti, adókedvezményeket és egyéb támogatásokat tartalmaz annak érdekében, hogy a sokgyermekes családok normává váljanak Oroszországban. Emellett a mélyszegénységben élők számának csökkentésének és a várható élettartam növelésének stratégiájáról is megosztott néhány részletet.

A Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

A Nyugat veszélyes külpolitikai lépései és a részéről elhangzó nyilatkozatok olyan konfliktussal fenyegetnek, amely nukleáris fegyverek bevetésével és a civilizáció elpusztításával járhat - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlament két háza előtt csütörtökön elmondott beszédében.

Az állította, hogy miközben a Nyugat Európa megtámadásának szándékával vádolta meg Oroszországot, maga választ ki orosz területen célpontokat a csapásokhoz és hozzá csapásmérő eszközöket, valamint egy NATO-kontingens Ukrajnába vezényléséről is tárgyalnak.

"Meg kell érteniük végre, hogy nekünk is vannak olyan fegyvereink (...), amelyek képesek célpontokat megsemmisíteni az ő területükön" - mondta.

Kapcsolódó írásaink