Külföld

Ukrán védelmi tanács: Oroszország jelentősen fokozta dezinformációs kampányát

Oroszország jelentősen fokozta dezinformációs kampányát, hogy ellentétet szítson és befolyásolja a közvéleményt, ezen felül pedig külön csoportok is foglalkoznak minden olyan nyugati országgal, amelyben választásokat tartanak – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a The Times brit napilapnak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett szerdán.

Ukrán védelmi tanács: Oroszország jelentősen fokozta dezinformációs kampányát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Nikolas Kokovlis

A tisztségviselő szavai szerint orosz ügynökök hetente 166 millió dezinformációs posztot terjesztenek Ukrajnáról olyan platformokon, mint a Telegram, Facebook, Instagram és Twitter. A múlt héten például 36 millió olyan poszt volt, amely az ukrán tisztviselők lejáratására irányult, 23,5 millió a nyugati országok és Ukrajna politikai és katonai egységének aláásására, 51 millió az ukrán hadsereg, illetve 55 millió a közvélemény demoralizálására – sorolta Danyilov. Elmondta, hogy Oroszország kifejlesztett egy mesterségesintelligencia-alapú eszközt, amellyel minden eddiginél „exponenciálisan nagyobb" léptékben avatkozik be a választásokba Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

Korábban Moszkva számtalan hackerre támaszkodott, hogy a szentpétervári trollgyárból származó dezinformációt elterjeszthesse a Telegram, a Twitter, a Facebook és az Instagram közösségi oldalakon. Most két-három ügynök több tízezer hamis fiókot képes létrehozni – fejtette ki a védelmi tanács titkára.

Kapcsolódó írásaink