Külföld

Fehér Ház: Az amerikai vadászgépek sem segítettek volna Ukrajnán

Óriási kihívással néznek szembe az ukránok

Az amerikai vadászgépek korai leszállítása nem változtatta volna meg Ukrajna sikertelen nyári ellentámadását, ugyanis nem volt elég képzett pilótájuk a gépekhez – idézte Jake Sullivant, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadóját az oroszhirek.hu.

Fehér Ház: Az amerikai vadászgépek sem segítettek volna Ukrajnán
F–16-os vadászgépek
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Orhan Çiçek

Sullivan az ABC Newsnak nyilatkozva nem értett egyet azzal az ukrán narratívával, hogy a Fehér Ház nem biztosított elegendő harcászati felszerelést ahhoz, hogy Ukrajna sikerrel járjon a frontvonalon.

„Az az elképzelés, hogy nem mozgósítottunk hatalmas mennyiségű erőforrást és képességet az ukránok számára, egyszerűen nem állja meg a helyét. (…) Ha megnézzük, hogy az Egyesült Államok összesen mit nyújtott Ukrajnának ebben a harcban, akkor hihetetlen mennyiségű anyagot szállítottak a várakozásokat meghaladó sebességgel és léptékben.”

Majd úgy folytatta: „Vannak olyan további képességek, amelyeket az ukránok kerestek, az F–16-os az egyik ilyen”. Hozzátette: bár az Egyesült Államok kész biztosítani a repülőgépeket, az igazi kihívás, amellyel Ukrajna szembesül az, hogy „nincs sok pilóta, aki képes lenne vezetni ezeket a gépeket”.

Kijev többször is kérte a nyugati vadászgépeket, mondván, hogy szükség van rájuk az orosz légitámadások visszaveréséhez. Augusztusban az Egyesült Államok engedélyezte, hogy Dánia és Hollandia F–16-osokat adományozzon Ukrajnának, az első szállítások idén várhatóak. Moszkva arra figyelmeztetett, hogy a lépés veszélyes eszkaláció lenne, tekintettel arra, hogy egyes módosított F–16-osok atombombákat hordozhatnak.

Kapcsolódó írásaink