Külföld

Kijev már nem tud több ellentámadást szervezni

Idén teljesen másra kell koncentrálniuk

A kijevi rezsim csapatai nem lesznek képesek 2024-ben újabb nagyszabású ellentámadást szervezni, ahogy azt az ukrán vezetés állítja - adta hírül a The New York Times, a NATO európai közös erőinek parancsnoka, Christopher Cavoli amerikai tábornok véleményére hivatkozva, írta az eadaily.com.

Kijev már nem tud több ellentámadást szervezni
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán csapatok frontállásait látogatta meg
Fotó: AFP/Ukrainian Presidential Press Service/Handout

"Cavoli tábornok ritkán beszél nyilvánosan, de azok a tisztviselők, akik a közelmúltban eljöttek vele a tájékoztatóra, megjegyezték, hogy elégedetlenül értékelte Ukrajnát. Eszerint az ukránok legjobb esetben is 2024-et a védelemre és a hadsereg újjáépítésére fogják felhasználni, hogy jövőre talán megpróbáljanak újabb ellentámadást indítani" - áll a cikkben.

Azt is megjegyzik, hogy amerikai katonai tisztviselők szerint Kijev legfeljebb abban reménykedhet, hogy a konfliktust meglehetősen hosszú időre befagyasztják.

Még ők is kétségesnek tartják ezt a forgatókönyvet az orosz csapatok sikerei és a kijevi nyilatkozatok fényében, miszerint nem hajlandóak "új minszki megállapodásokat" kötni.

Emlékeztetünk arra, hogy korábban a kijevi rezsim vezetője, Volodimir Zelenszkij azt ígérte, hogy Ukrajna új ellentámadást készít elő, hogy "a Fekete-tengeren elért sikereire építve", "meglepetéseket" okozzon Oroszországnak.

Ezeket a terveket Zaur Szmirnov, a Krím Interetnikai Misszió képviselője kommentálta. Hangsúlyozta, hogy Zelenszkij így próbál alkudozni a saját életére.

Kapcsolódó írásaink