Külföld

A Kreml magyarázatot vár az örményektől

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök pénteken jelentette be a katonai blokkban való részvétel felfüggesztését

Oroszország tisztázni kívánja Örményországgal, hogy mit jelentenek a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (ODKB) való részvétel felfüggesztésére vonatkozó jereváni nyilatkozatok – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken a Zvezda katonai tévécsatornának.

A Kreml magyarázatot vár az örményektől
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője
Fotó: AFP/POOL/Alexander Kazakov

„Az örmény fél semmilyen hivatalos lépést nem tett ezzel kapcsolatban. Kapcsolatfelvételre készülünk a kollégáinkkal és a nyilatkozatok jelentésének tisztázására” – mondta.

Peszkov hangsúlyozta, hogy ilyen helyzetben nagyon fontos minden részletet tisztázni. A Kreml szóvivője reményét fejezte ki, hogy „örmény barátaink mindent megmagyaráznak nekünk”.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök pénteken jelentette be hazája ODKB-tagságának felfüggesztését. Indoklása szerint „Örményországra vonatkozóan a kollektív biztonsági szerződés nem teljesült, különösen 2021–2022-ben”.

Az ODKB Moszkvában működő titkársága közölte, hogy nem kapott semmilyen nyilatkozatot Jerevántól tagságának befagyasztásáról. A szervezet részéről nem zárták ki annak lehetőségét, hogy Pasinján szavai azzal függenek össze, hogy Örményország nem vett részt az ODKB több közelmúltbeli eseményén.

Jereván többször is megvádolta az ODKB-t és Moszkvát, hogy nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit. Januárban Armen Grigorján, az örmény biztonsági tanács titkára azt mondta, hogy a köztársaságnak „nincsenek elvárásai” a szervezettel szemben, mivel „nem reagált megfelelő módon” az azeri hadsereg által 2022 szeptemberében indított „nagyszabású támadás” idején.

Pasinján nem vett részt az ODKB november 23-i minszki csúcstalálkozóján.

Az ODKB-nak hat tagállama van: Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán.

Kapcsolódó írásaink

Tűzharc az örmény-azeri határnál

ĀAz örmény védelmi tárca közleménye szerint az azeri katonák a Nerkin Hand településnél állomásozó örmény egységekre nyitottak tüzet, és több sebesültről is tudni