Külföld

A Frontex a brit határrendészet segítségére siet

A szerződés lehetővé teszi a felderítési és egyéb információk kölcsönös megosztását az embercsempész szervezetek tevékenységének felszámolása érdekében

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a brit kormány az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről.

A Frontex a brit határrendészet segítségére siet
A Frontex a brit határrendészet segítségére siet
Fotó: MH

Nagy-Britannia négy éve kilépett az EU-ból, de a brit belügyminisztériumban aláírt egyezmény felújítja London és az uniós határvédelmi szervezet közvetlen együttműködését.

A szerződés lehetővé teszi a felderítési és egyéb információk kölcsönös megosztását az embercsempész szervezetek tevékenységének felszámolása érdekében.

A brit belügyi tárca tájékoztatása úgy fogalmaz, hogy a megállapodás alapján a brit határrendészet és a Frontex szakértői „tanulhatnak egymás sikeresen alkalmazott taktikai eljárásaiból” is.

A Frontexnek „példátlan rálátása” van az európai kontinensen folyó, határokon átnyúló bűnözésre és az illegális migrációra – áll a londoni belügyminisztérium ismertetésében.

James Cleverly brit belügyminiszter az egyezmény aláírásának bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az illegális bevándorláshoz kötődő szervezett bűnözés és az embercsempészet globális kiterjedésű probléma, amelynek kezeléséhez közös megoldásokra és célkitűzésekre van szükség.

Cleverly kiemelte: a brit kormány közvetlen célja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljének megtörése és „a csónakok megállítása”, vagyis az európai kontinensről Nagy-Britannia felé tengeri úton irányuló illegális bevándorlás felszámolása.

A legfrissebb belügyi statisztika szerint 2022-ben 45 755-en keltek át csónakokkal, embercsempészek szervezésében a La Manche-csatornán Angliába.

Az előzetes becslések szerint 2023-ban 36 százalékkal, 30 ezer alá csökkent a Nagy-Britanniába ilyen módon bejutni próbálók száma, de ez is a tízszerese volt a korábbi évek átlagának.

Kapcsolódó írásaink