Külföld

A lengyel elnök támogatja a párbeszédet Ukrajnával és az EU-val a gabonavita megoldásáról

Andrzej Duda lengyel elnök támogatja a lengyel és az ukrán kormány találkozóját az Európai Unió képviselőinek részvételével annak érdekében, hogy rendezzék az ukrán gabonaimporttal kapcsolatos vitát – jelentette ki szerdán Andrzej Dera, az államfő tanácsadója a TVN24 lengyel televíziónak nyilatkozva.

A lengyel elnök támogatja a párbeszédet Ukrajnával és az EU-val a gabonavita megoldásáról
Andrzej Duda lengyel államfő
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezte szerdán, hogy az ukrán és a lengyel kormány tagjai mihamarabb tartsanak egy határmenti találkozót, Dudát pedig arra kérte, hogy támogassa ezt.

Dera kijelentette, hogy a Donald Tusk vezette lengyel kormánynak találkoznia kell az ukrán kabinettel és az EU képviselőivel. Azt mondta, hogy Duda a párbeszéd mellett van, mert csak így lehet hatékonyan megoldani ezt a problémát, „ami hatalmas és valóban kétoldalú.”

„A mi gazdáink a létükért küzdenek, az ukránok pedig a nemzetük létezéséért. Az elszántság mindkét oldalon óriási” – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy a lengyel elnök csatlakozik-e a tárgyalásokhoz, Dera azt válaszolta, hogy Zelenszkij kormánytalálkozót kért. Hangsúlyozta, hogy az elnök minden tőle telhetőt megtesz Ukrajna támogatásáért.

„Ez az egész gabonával és mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos konfliktus Oroszország háborújának az eredménye, és Vlagyimir Putyin orosz elnök hibája” – jelentette ki a tanácsadó. Elismerte, hogy egy ilyen találkozó a lengyel–ukrán határon „nem a legbiztonságosabb, de jelzésértékű és megfelelő kísérlet lenne a határzár feloldására”.

Kapcsolódó írásaink