Külföld

Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben

Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokról döntött az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal és vezetőikkel szemben – közölte az amerikai külügyminisztérium szerdán.

Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben
Fotó: AFP/Sandy Huffaker

Matthew Miller szóvivő tájékoztatása szerint a migrációról szóló szövetségi jogszabály alapján hozott döntés a vízumkorlátozások a légi, szárazföldi és tengeri utazási vállalkozások tulajdonosaira és vezetőire vonatkozhat, akik szolgáltatásaikkal elősegítik az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlást.

A közlemény megállapítja, hogy azok, akik jogi alap nélkül az Egyesült Államokba érkeznek, gyakran jelentős összegeket fizetnek, valamint kockázatnak teszik ki saját magukat és családjukat.

A külügyminisztérium egyelőre nem említ szankcióval sújtott személyeket és vállalkozásokat, a döntés a büntetőintézkedések lehetőségét teremti meg.

Szintén szerdán az amerikai külügyminisztérium összesen 15 millió dollár (csaknem 5,5 milliárd forint) nyomravezetői díjat jelentett be internetes bűnözők ellen. A felhívás szerint a LockBit zsarolóvírushoz kapcsolódó hackercsoport tagjairól van szó, akikhez több mint 2000 támadás köthető nem csupán az Egyesült Államokban, hanem világszerte. A rosszindulatú internetes támadások komoly költséggel járó adatvesztést és fennakadásokat okoztak. Az internetes bűnözők a zsarolószoftver segítségével összesen 144 millió dollárnyi (mintegy 51,5 milliárd forint) váltságdíjhoz jutottak áldozataiktól – írták.

Kedden az amerikai pénzügyminisztérium gazdasági büntetőintézkedéseket vezetett be az orosz hátterű LockBit-csoport két orosz állampolgárságú tagja ellen.

A LockBit tevékenységét először 2019-ben észlelték, és hozzá köthető a tavaly november 9-én a kínai ICBC bank amerikai pénzintézete elleni jelentős hackertámadás, amely egy időre megbénította annak működését, e-mailek és üzenetváltások semmisültek meg, valamint fennakadások keletkeztek az értékpapír-forgalomban is.

Kapcsolódó írásaink