Külföld

A Fehér Ház szerint a Kongresszus tétlensége miatt kellett az ukrán erőknek kivonulniuk Avgyijivkából

A Fehér Ház szerint az amerikai Kongresszus tétlensége vezetett oda, hogy az ukrán erőknek ki kellett vonulniuk Avgyijivka városból – hangzott el a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjének tájékoztatóján kedden.

A Fehér Ház szerint a Kongresszus tétlensége miatt kellett az ukrán erőknek kivonulniuk Avgyijivkából
Avgyijivka nagy része szinte teljesen elpusztult a két éve tartó harcokban
Fotó: AFP/Anadolu/Marek M. Berezowski

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora úgy fogalmazott: nem azért vonultak ki az ukránok, mert „ne lennének kiképezve, vagy ne lenne meg a taktikai érzékük, hogy megvédjék magukat és a várost, hanem a Kongresszus tétlensége miatt”. Hozzátette: a Fehér Ház előre figyelmeztetett, hogy ez fog történni, ha a Kongresszus nem fogadja el a kiegészítő támogatást és az ukrán katonák nem kapják meg a szóban forgó fegyvereket és hadianyagot, amilyen gyorsan csak lehetséges.

A nemzetbiztonsági szóvivő szerint az orosz erők Avgyijivkában logisztikai központot akarnak kialakítani, ami támogathat további katonai akciókat Donyeckben, és akár távolabb, Luhanszk régióban is.

„Bölcs döntésnek” nevezte ukrán részről a városból való kivonulást, mert ezzel megelőzték, hogy ott tartózkodó erőiket bekerítsék, és értékes erőforrásokat sikerült megőrizniük.

John Kirby részletek említése nélkül jelezte, hogy az Egyesült Államok pénteken jelentős szankciós csomagot jelent be Oroszország ellen, Alekszej Navalnij halálára is reagálásként.

Az amerikai Kongresszusban hónapok óta zajlik a vita az Ukrajna további katonai támogatásáról szóló törvényről, ami a Fehér Ház szándéka szerint 60 milliárd dollárt biztosítana a háborúban álló ország segítésére. A Szenátus, a felsőház a múlt héten elfogadott egy összesen 95 milliárd dollárról szóló jogszabályt, amiben Ukrajna mellett Izrael és Tajvan támogatása is szerepel, de az egyelőre nem került a Képviselőház, azaz a Kongresszus alsóháza elé.

A tavaly óta húzódó vitában a republikánus képviselők jelentős része azt a feltételt szabta a külföldi katonai segítség elfogadásához a Fehér Háznak, hogy történjenek határozott lépések az Egyesült Államok saját déli határának védelme érdekében, ahová rekordszámban érkeznek illegális bevándorlók, akik túlnyomó többségét a határőrizetért felelős szövetségi határvédelem beengedi az ország területére.

Kapcsolódó írásaink