Külföld

Peking: Kína nem ad el halált okozó fegyvereket Oroszországnak

Peking nem ad el halált okozó fegyvereket Oroszországnak az Ukrajna elleni háborújához – közölte a kínai külügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint Vang Ji kínai külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával.

Peking: Kína nem ad el halált okozó fegyvereket Oroszországnak
Vang Ji kínai külügyminiszter (j) találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminszterrel. A megbeszélésen Wang Ji kijelentette, hogy országa nem ad el halált okozó fegyvereket Oroszországnak
Fotó: AFP/Xinhua/Ren Pengfei

A két külügyminiszter a Münchenben rendezett biztonságpolitikai konferencia keretein kívül tartott kétoldalú megbeszélést szombaton. A pekingi közlemény szerint Vang közölte Kulebával, hogy Kína „nem használja ki a helyzetet a maga javára, és nem ad el halált okozó fegyvereket konfliktusövezeteknek vagy konfliktusban részt vevő feleknek”.

„Bárhogy is változik a nemzetközi helyzet, Kína reméli, hogy a kétoldalú kapcsolatok Kína és Ukrajna között jól fejlődnek, és továbbra is a két nép javát szolgálják” – jelentette ki Vang. Ismételten köszönetet mondott Ukrajnának, amiért segített a kínai emberek biztonságos evakuálásában a harcok sújtotta területekről. „A kínaiak ezt soha nem felejtik el” – fűzte hozzá a külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy Kína ragaszkodik a háború politikai úton történő rendezéséhez, és a béketárgyalások előmozdításához. „Továbbra is konstruktív szerepet fogunk játszani a háború mielőbbi befejezésében és a béke helyreállításában. Még ha csak egy csepp remény is van a békére, Kína nem adja fel erőfeszítéseit” – hangoztatta Vang.

Az ukrán külügyminiszter a X közösségi portálon azt írta, hogy kínai partnerével megvitatta a kétoldalú kapcsolatokat – beleértve a kereskedelmet – és az igazságos és tartós béke helyreállításának szükségességét Ukrajnában. „Megállapodtunk abban, hogy fenn kell tartani az ukrán-kínai kapcsolatokat minden szinten, és folytatni kell a párbeszédet” – közölte Kuleba.

Kapcsolódó írásaink