Külföld

Német rivalizálásból holland befutó?

Az amerikai külügyminiszter Ursula von der Leyent javasolta NATO-főtitkárnak a védelmi szövetség éléről szeptemberben távozó Jens Stoltenberg helyére, az Európai Bizottság elnökének jelölése azonban elbukott Olaf Scholz kancellár politikai töltetű ellenállásán – számolt be a mértékadó Die Welt című lap nyomán a Híradó.hu.

Német rivalizálásból holland befutó?
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke a 60. Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC) – Biztosan őszinte az öröm?
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Tobias Hase

A német lap szerint Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, Ursula von der Leyent javasolta a NATO ősszel megüresedő főtitkári posztjára, aki 2019-es uniós megbizatása előtt Németország védelmi minisztere volt.

A kereszténydemokrata Von der Leyen jelölését azonban Olaf Scholz kancellár megvétózta, feltehetően azért, mert a jelenleg ellenzékben lévő CDU politikusa „túl nagy veszélyt jelentett volna” Scholzra és pártjára, a Szociáldemokrata Pártra (SPD) a 2025-ös parlamenti (Bundestag-) választásokon.

Emellett – Scholz szerint – Von der Leyen túlságosan kritikus hangnemet használ Oroszországgal szemben, ami „hosszú távon hátrányos lehet” Németországra nézve – írja a Die Welt online kiadása.

Sajtóértesülések szerint ezzel Mark Rutte holland ügyvivő miniszterelnök vált a NATO-főtitkári pozíció első számú esélyesévé, akinek pártja, a liberális VVD novemberben elveszítette a választásokat a Geert Wilders vezette Szabadságpárttal szemben. Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete a napokban arról beszélt, hogy Mark Rutte „érdeklődését fejezte ki a feladat iránt”, és hozzátette: jelenleg Rutte az egyetlen, akinek főtitkári jelölését a szövetség vizsgálja.

Az Észak-Atlanti Szövetség jelenlegi főtitkára, Jens Stoltenberg megbízatása szeptemberben jár le, a NATO új vezetője október 1-jén lép majd hivatalba.

Kapcsolódó írásaink