Külföld

Az ukránok a börtönből toboroznának

Több ezer büntetett előéletű ukrán szeretne csatlakozni a fegyveres erőkhöz

Több ezer büntetett előéletű ukrán állampolgár szívesen csatlakozna a fegyveres erőkhöz. Mobilizálásukhoz azonban jogszabályi változtatások szükségesek, nyilatkozta Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter a Ragyio Szvobodának – írta meg a karpatalja.info.

Az ukránok a börtönből toboroznának
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Elmondása szerint jelenleg legalább 50 ezer ember nincs nyilvántartva a területi toborzó és szociális támogatási központban büntetett előélete miatt.

„Az ilyen állampolgárok valamilyen okból meglepő módon nincsenek a katonai nyilvántartásban. Több tízezer, legalább 50 ezer állampolgárról beszélünk, akik valahogy elkerülik a mozgósítást, nem esnek a területi toborzó és szociális támogatási központ látókörébe, mert egyszer bűncselekményt követtek el. A háború első szakaszában több mint 300, a fegyveres erők sorába belépett elítélt kapott kegyelmet” – mondta a miniszter.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a büntetett előéletű személyek nemcsak harci műveletekbe vonhatók be, hanem más, a honvédségnél szükséges munkákba is, attól függően, hogy melyik cikkely alapján ítélték el az illetőt.

„Mindenesetre katonáink nem csak géppuskából lőnek, hanem árkot is ásnak. Nem akarnak géppuskát adni nekik, akkor adj egy lapátot a kezükbe, hogy ássanak. Röviden: sok kategóriába sorolhatók azok, akik börtönben vannak, nem azért, mert megölhetnek vagy megsebesíthetnek valakit, hanem más okokból. Például azok, akik megszegték a közlekedési szabályokat, ami súlyos következményekkel járt. Miért nem tud egy ilyen ember az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálni?” – foglalta össze Maljuszka.

Kapcsolódó írásaink