Külföld

A Nasser kórház elleni támadás lehet az utolsó csepp + VIDEÓ

A mai napon az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője bejelentette, hogy a hadsereg különleges erői behatoltak a Gázai övezet déli részén Hán-Júniszban fekvő Nasszer kórházba, miután az izraeli titkosszolgálat (Moszad) információi alapján túszok holttesteit rejtegeti a Hamász az intézményben – írja a BBC.

A Nasser kórház elleni támadás lehet az utolsó csepp + VIDEÓ
Az izraeli erők rajtaütöttek a Gázai övezet déli részén lévő Nasszer kórházon, és erőszakkal evakuálták a palesztinokat
Fotó: Anadolu via AFP/Yasser Qudih

A lap egyúttal egy videófelvételt is közölt, amely vizsgálata során megállapították, hogy azok valóban a Nasszer kórházban készültek. A videó tanúsága szerint lövéseket és robbanásokat lehetett hallani az épületben, ami nem sokkal később meg is telt füsttel. Egy, a kórházban dolgozó orvos pedig azt írta, hogy az intézményt mesterlövészek és tankok veszik körbe.

Objektum doboz

A helyzetet fokozza, hogy a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz már korábban is aggodalmát fejezte ki a kórház állapotával kapcsolatban. A főigazgató a kórház kiürítése után nem sokkal közösségi oldalán közétett bejegyzésében úgy fogalmazott: „A humanitárius segítséget biztosítani kell, a kórházaknak pedig továbbra is biztonságos helynek kell maradniuk, hogy elláthassák életmentő feladatukat”.

A Reuters újságíróinak sikerült beszélnie néhány beteggel, akiket evakuáltak a kórházból. Elmondásuk alapján az IDF katonái fenyegetően léptek fel velük szemben és kényszerítették őket az épület elhagyására. Egyedül a járásképtelen emberek maradhattak az épületben.

Biden már türelmetlen

A kórházba zajló hadművelet nem jött a legjobbkor, hiszen a CNN információi alapján Joe Biden amerikai elnök közel sem elégedett izraeli kollégájával, Benjamin Netanjahuval. Az elmúlt időszakban Biden a Gázai övezetben zajló harcok kapcsán egyre kritikusabb hangot üt meg az IDF-el és Izrael vezetésével szemben, de emellett az is beszédes, hogy egy ideje nem hangzott el Netanjahu neve sem a szájából.

Az ügyet ismerő források szerint Biden stábja annak sem örült, hogy az izraeli elnök elutasította a két állami megoldást, valamint a Kairóban zajló béketárgyalásokban sem kívánt részt venni.

Ennek ellenére a hírek szerint Biden és csapata a továbbiakban sem kívánja a két elnök konfliktusát a nyilvánosság elé tárni, azonban a pletykák szerint az elnök türelme vészesen fogy.

Kapcsolódó írásaink