Külföld

Zelenszkij egyre idegesebb

Még mindig bizonytalanság övezi a több mint 60 milliárdos amerikai támogatást

Nyugat-európai körútra indul Volodimir Zelenszkij ukrán elnök: a tervek szerint a héten több fővárosba is ellátogat, valamint a hét második felében részt vesz a müncheni biztonsági konferencián – írta meg a Magyar Nemzet.

Zelenszkij egyre idegesebb
Zelenszkij gondban van: menni, vagy maradni?
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

Noha az Európai Unió tagállamai megszavazták végül az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós támogatást, az ukrán elnök nem elégszik meg a segély mértékével. A Bloomberg üzleti lap úgy értesült, Párizsba és Berlinbe látogat a héten Volodimir Zelenszkij, hogy további támogatásért lobbizzon. Várhatóan a pénteken kezdődő müncheni biztonsági konferencián is részt fog venni – a körút menetrendjére azonban biztonsági okokra hivatkozva nem reagált az elnöki hivatal, az értesüléseket a francia és a német kormány sem erősítette meg.

Zelenszkij és az ukrán katonai vezetés tavaly azzal indokolta az ellentámadás kudarcát, hogy nem kapták meg időben a nyugati támogatóktól a katonai felszereléseket.

Objektum doboz

Ráadásul még mindig bizonytalanság övezi a több mint 60 milliárdos amerikai támogatást is, melyet a republikánusok nem szavaztak meg.

A háború közel két évvel ezelőtt robbant ki, azóta az ukrán elnök rendszeresen utazik külföldre és vesz részt nemzetközi fórumokon anyagi és katonai támogatást kérve. Noha a nyugati országok egy része továbbra is támogatja Ukrajnát, szemmel látható, hogy a posztszovjet ország megsegítése egyre nagyobb kihívást jelent. Az amerikai republikánusok szerint sokkal égetőbb probléma többek között a Mexikó és az Egyesült Államok közös határán kialakult migrációs válság. Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor azzal érvelt a napokban, amikor Olaf Scholz német kancellár Washingtonban járt, hogy ha elmaradnak a támogatások, az „fenyegetést jelent Ukrajna önvédelmi képességére”.

Kapcsolódó írásaink