Külföld

Kiderült, melyik pártcsaládba lépne be Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök több olasz lapnak is elárulta, hogy az Európai Néppártból távozó Fidesz útja a tervek szerint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártjába vezet majd – írja a Portfolio a Hír Tv elemzése alapján.

Kiderült, melyik pártcsaládba lépne be Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Giorgia Meloni olasz kormányfő (b) megbeszélést folytat Brüsszelben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A csoportnak tagja többek között a Jaroslaw Kaczinsky által vezetett lengyel Jog és Igazságosság, a cseh Polgári Demokrata Párt, a spanyol Vox, valamint a Svéd Demokraták.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy bár a Fidesz számos kérdésben közel áll az ECR-hez, vannak olyan területek, ahol eltérő állásponton vannak. Az egyik ilyen kiemelt téma Ukrajna támogatása, ahol a magyar kormánypárt és Giorgia Meloni vezette európai alakulat jelentősen különböző véleményen vannak, különösen a felfegyverszállítások kapcsán.

Ennek ellenére a ECR pártcsalád az, amelyhez a Fidesz a legközelebb áll természetszerűen. Orbán Viktor csatlakozásával pedig Giorgia Meloni is erősödhetne.

Az esetleges csatlakozást taglalta többek között az olasz La Repubblica című lap is.

A döntés várhatóan az európai Európai Parlamenti választások után lép majd életbe, a kisebbik kormánypárt, a KDNP ugyanakkor továbbra is tagja az Európai Néppártnak.

Kapcsolódó írásaink