Külföld

Kijevben Scholz árulásáról beszélnek

Berlin az első adandó alkalommal helyreállítja a kapcsolatokat Moszkvával

Németország a megfelelő pillanatra vár, hogy kikerüljön az Egyesült Államok befolyása alól, és helyreállítsa a kapcsolatokat Oroszországgal – mondta videoblogjában Vadim Karasev, a kijevi székhelyű Globális Stratégiák Intézetének igazgatója, írta a ria.ru.

Kijevben Scholz árulásáról beszélnek
Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Kay Nietfeld

„Csak arra várnak Berlinben, hogy Amerika valahol csússzon el, hogy kiugorjanak az amerikai befolyás alól, hogy helyreállítsák a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal" – véli a szakértő.

A politológus úgy véli, hogy az Egyesült Államok arra használta fel az ukrajnai konfliktust, hogy megakadályozza a Berlin és Moszkva közötti szoros kapcsolatokat. Maguk a németek nem profitálnak az Oroszországgal való szakításból: elvesztették az energiaforrásokhoz való hozzáférést, és elvesztették autóik és háztartási eszközeik legfontosabb piacát. Németországnak nagyon nehéz lesz keleti partner nélkül – mondta Karasev.

„A németek csak színlelnek. Scholz színlel, Pistorius színlel – egyébként mindannyian Schröder ex-kancellár barátai és tanítványai" – jegyezte meg az elemző.

Németországnak a szövetségi statisztikai hivatal szerint 2023-ban 0,3 százalékkal csökkent a GDP-je. Szezonálisan kiigazítva 0,1 százalékkal csökkent. Az ország GDP-je 2022-ben 1,8 százalékos, illetve 1,9 százalékos növekedést mutatott. 2022-ben Németország, valamint Európa egésze energiaválsággal és ennek következtében megnövekedett inflációval nézett szembe, ami nagyrészt az Oroszország ellen bevezetett szankcióknak volt köszönhető.

Kapcsolódó írásaink