Külföld

Erdogan aláírta a svéd csatlakozást jóváhagyó törvényt, véglegesítve ezzel a törökországi ratifikációt

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök csütörtök este az X közösségi oldalon üdvözölte a fejleményeket, mint fogalmazott, Svédország ezzel kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkezett a NATO-tagság útján

Recep Tayyip Erdogan török elnök aláírta csütörtökön Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányát, majd a jogszabályt közzétették a hivatalos közlönyben, és ezzel befejeződött a törökországi ratifikáció.

Erdogan aláírta a svéd csatlakozást jóváhagyó törvényt, véglegesítve ezzel a törökországi ratifikációt
Erdogan török elnök
Fotó: Murat Kula / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az államfő azt követően írta alá a ratifikációs okmányt, hogy a török parlament keddi plenáris ülésén jelentős többséggel megszavazta a vonatkozó előterjesztést.

A török elnök pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) közölte, hogy az ankarai jóváhagyásban kulcsszerepet játszott Stockholm határozottabb fellépése a Svédország területén élő kurd szélsőségesek ellen.

Erdogan korábban a ratifikációt kapcsolatba hozta amerikai harci repülőgépek beszerzése iránti török igényekkel. Az észak-atlanti szövetség alapokmánya szerint minden tagországnak hozzá kell járulnia bármely új tagország felvételéhez.

Kapcsolódó írásaink