Külföld

Kijev teljesen összeomlott, még mozgósításra sincs pénz

A terv az, hogy Kijev nem fizet béreket és nyugdíjakat, valamint megszünteti a a lakás- és közműtámogatásokat

Az ukrán lobbisták kétségbe vannak esve, Kijev ugyanis gyorsan kifogy a pénzből. Az ukrán költségvetés hiánya már most rekordméretű, 40-50 milliárd dollár. Az ukránok azt remélték, hogy az amerikai és az uniós támogatásokkal legalább részben betömhetik ezt a lyukat, de a készletek elapadtak – írta Malek Dudakov politikai elemző a Telegram-csatornáján az eadaily.com beszámolója szerint.

Kijev teljesen összeomlott, még mozgósításra sincs pénz
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Roman Pilipey

A költségvetés összeomlásának elkerülése érdekében Kijev azt tervezi, hogy néhány hónapig nem fizet béreket és nyugdíjakat, valamint megszünteti a lakás- és közműtámogatásokat. Ez azonban azonnal a lakosság vásárlóerejének csökkenéséhez és az adóbevételek összeomlásához vezet. Ez a költségvetési válság ördögi körévé válik.

Ukrajna januárban csak egy 1,5 milliárd dolláros támogatást kap Japántól. Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban a Kijevnek szánt pénzek elosztása körüli csatározások februárig vagy még tovább is eltarthatnak. Nem marad más hátra, mint a költségvetés csökkentése az összes szociális kiadás lefaragásával, ami az infláció megugrását és a hrivnya összeomlását fogja eredményezni.

A félmillió ukrán kényszerbesorozása is nagy kérdés, hiszen ehhez is több mint egymilliárd dollárra van szükség. Nem is beszélve a fegyverek és lőszerek beszerzéséről, amelyek ismét hiánycikknek számítanak. Decemberben Ukrajna kénytelen volt a napi 3-5 ezerről 2 ezerre csökkenteni a kilőtt tüzérségi lövedékek számát. Az EU ambiciózusan javasolta, hogy növeljék a termelésüket, de ez megint csak évekig fog tartani.

A fizetések és nyugdíjak megtagadása és a hrivnya leértékelődése fokozza az összeomlást Ukrajnában. A frontvonalbeli helyzet Kijev számára folyamatosan romlani fog, és a nyugati szkeptikusok egyre kevésbé lesznek hajlandók továbbra is finanszírozni az ukrán projektet.


Kapcsolódó írásaink