Külföld

Ébredeznek a franciák, már nem kell nekik a migráció

Egy felmérés rámutatott, hogy Franciaországnak elege van, olvasható a Magyar Nemzetben megjelent cikkben.

Ébredeznek a franciák, már nem kell nekik a migráció
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Olivec Bunic

Franciaország ébredezik a migrációs nyomás alatt

A születések száma Franciaországban a második világháború vége óta nem volt olyan alacsony szinten, mint napjainkban. A legfrissebb adatok szerint 2023-ban mindössze 678 ezer gyermek született, ami 6,6 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Ezzel a demográfiai kihívással szembesülve egyes kormányok több bevándorlót javasolnak a népességcsökkenés ellensúlyozására. Így fordulhat elő, hogy a romantikus Párizsban komplett városrészek alakultak át néhány évtized alatt.

Objektum doboz

Egy friss közvélemény-kutatás szerint azonban a lakosság elsöprő többsége nem támogatja , hogy a bevándorlást a születési arány növelésére használják fel a döntéshozók.

A CNews, a Europe 1 és a Le Journal du Dimanche számára készített felmérés során a válaszadók 69 százaléka elutasította, hogy bevándorlókkal oldják meg a társadalmi problémákat, és így lendítsék fel a francia gazdaságot.

Ha a nemek eloszlását vizsgáljuk, a felmérés rávilágít arra, hogy a nők 71 százaléka utasítja el az ilyen kormányzati törekvéseket, míg a férfiak körében ez 67 százalék volt. Valamennyi korosztály negatívan nyilatkozott a mai migrációs politikával kapcsolatban, az idősek voltak a leginkább elutasítók.

Az eredmények azt is megmutatták, hogy a Jordan Bardella vezette Nemzeti Tömörülés párt támogatói között voltak a leginkább negatívak 94 százalékkal, ezt szorosan követték Éric Zemmour konzervatív pártjának szavazói 92 százalékkal.

Németország tovább süllyed a migránsok tömegével együtt

Amíg a franciák ébredeznek, addig a németeknél a szociáldemokrata–zöld–liberális kormány átnyomta a sokat vitatott állampolgársági törvényt a szövetségi parlamenten. A jövőben a külföldiek a korábbi nyolc év helyett általában már öt év németországi tartózkodás után megszerezhetik az állampolgárságot. Különleges esetekben 36 hónapos németországi tartózkodás után gyorsított honosításra is lehetőség lesz. Az öt évnél hosszabb ideje Németországban élő külföldiek gyermekei automatikusan német útlevelet kapnak.

A tervek szerint a hosszabb ideje Németországban élő idősebb bevándorlóknak nem kell majd nyelvtudást igazolniuk, és nem kell majd honosítási tesztet letenniük. 2022-ben – az utolsó olyan évben, amelyre vonatkozóan aktuális adatok állnak rendelkezésre – 170 ezer muszlim migránst honosítottak. A fő származási országok Szíria (mintegy ötvenezer fő), Törökország (mintegy 14 ezer fő), Irak és Románia (egyenként mintegy hétezer fő) voltak.

Szakértők becslése szerint összesen mintegy 2,5 millió külföldi igényelhet majd német útlevelet és szerezhet választójogot. Ebbe beletartozik az a több százezer migráns is, akik 2015-ben és 2016-ban illegálisan lépetek be Németországba.

A tervezetet a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetsége és az Alternatíva Németországért (AfD) is élesen bírálta.

Alexander Dobrindt, a CSU frakcióvezetője azt mondta, hogy a kormány kiárusítja a német útlevelet.

Az AfD részéről Mariana Harder-Kühnel kiemelte:

A német állampolgárság megszerzését szigorítani kellene, nem pedig tovább könnyíteni a szabályokon. A német útlevelet a gazdasági és kulturális integráció komoly bizonyításával kell kiérdemelni.

Az AfD szerint az, amire készül a szövetségi kormány, csak tovább segíti a szervezett bűnözést, hiszen az embercsempész hálózatok még több kuncsafthoz juthatnak.

Objektum doboz

A legkisebb kormánypártként a liberálisok eredetileg komoly aggályokat fogalmaztak meg, korábban még határozottan azt állították, hogy nem szavazzák meg az állampolgársági törvényt a Bundestagban, pénteken azonban engedelmesen hozzájárultak az újabb óriási lépéshez.

Kapcsolódó írásaink