Külföld

A németek ott tartanak, hogy inkább ki kéne lépni az Európai Unióból

Előtte azonban népszavazást csinálnának a Brexit mintájára

Interjút adott a brit Financial Times-nak Alice Weidel, a második legnépszerűbb német párt, az AfD társelnöke, aki többek között arról beszélt, amennyiben pártja hatalomra kerül, az emberekre bízzák, mi legyen, kilépjenek-e az Európai Unióból. Az Alternatíva Németországnak politikusa szerint az országnak modell, hogy lehet ilyen szuverén döntést hozni, és teljes mértékben helyesnek nevezte az unióval való szakítást – írja a mandiner.hu.

A németek ott tartanak, hogy inkább ki kéne lépni az Európai Unióból
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az AfD jelenleg a második legnépszerűbb párt Németországban, egyedül az ellenzéket vezető CDU/CSU előzi meg. A közvélemény-kutatások szerint vannak olyan kelet-német tartományok, ahol az AfD vezeti a népszerűségi listát. Weidel szerint ha átveszik az irányítást Berlinben, kezdeményezik az EU reformját, például csökkentik az Európai Bizottság jogait, mivel a brüsszeli szervezet tagjait senki sem választotta meg.

Ha nem sikerül a reform, és nem állítjuk vissza a tagállamok szuverenitását, a népnek kell döntenie, és lehet egy népszavazás a kilépésről – jelentette ki.

A párt társelnöke megjegyezte, valószínűtlennek tartja, hogy 2029 előtt hatalomra kerülnének, hiszen a többi párt karanténban tartja őket, azonban utána már a CDU/CSU koalíció a számításai szerint feladja a bojkottot.

A hétvégén több tüntetés is volt az euroszkeptikus párt ellen, melyeken több tízezren vettek részt.

Kapcsolódó írásaink