Külföld

Zelenszkij eltörli a sajtószabadságot

Elegük lett az ukrán újságíróknak

Ukrán újságírók nyilvános nyilatkozaton keresztül kívánják felhívni az ukrán társadalom és Ukrajna nemzetközi partnereinek figyelmét, hogy az országban jelentősen csorbult a szólásszabadság joga, olvasható az Origo.hu-n megjelent cikkben.

Zelenszkij eltörli a sajtószabadságot
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/NurPhoto/STR

Az ukrán sajtóorgánumok összefogásával alakult szólásszabadságért fellépő Médiaruh (Médiamozgalom) Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult azzal a követeléssel, hogy az elnök ítélje el a független újságírókra és oknyomozó újságírókra gyakorolt nyomást, és vizsgáltassa ki az ilyen bűncselekményeket – írta a Detector.media.

Az elmúlt napokban szemtanúi voltunk a Pénzünk projekt újságírója, Jurij Nikolov, a Bihus.Info, előtte a Médiadetektor, az Ukrainszka Pravda, az NV, a Cenzor, a Babel, a Liga.net és az Espresso elleni támadásoknak is. A provokációk és az elhiteltelenítési kísérletek mellett megfigyeléseket, lehallgatásokat és az újságírók magánélethez való jogának megsértését tapasztaljuk – mindezt azzal a céllal, hogy nyomást gyakoroljanak a független médiára – áll a közleményben.

Az anonim Telegram-csatornák, amelyek nyilvánosan vállalják, hogy a kormánynak dolgoznak, és folyamatosan védik azt, és a „szemetes weboldalak” (junk websites) már szisztematikusan üldözik a független médiát és az oknyomozó újságírókat, provokációkat szervezve ellenük. Ismeretlen agresszorok az ukrán újságírókat „a nép ellenségeiként, orosz ügynökökként, kábítószerfüggőként próbálják beállítani, és lejáratják szakmai munkájukat”.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta az ukrán újságírók körében általánosságban tapasztalható egyfajta öncenzúra, amelyet vagy az ukrán erőszakszervektől való félelem, vagy a hazaszeretet (az ukrán hatalomra nézve negatív események elhallgatásán keresztül az orosz propaganda hátráltatása) ösztönöz.

Az ukrán hatalommal kritikus hangnemet megütő újságírók azonban többször számoltak be az ellenük irányuló nyomásgyakorlásról.

Oleh Dunda kormánypárti képviselő január 9-i nyilatkozata szerint „a háború alatt nem szabad megengedni, hogy szólásszabadság legyen. Minden médiának az államért és a győzelemért kell dolgoznia. Minden média – fegyver.” A Médiaruh nyilatkozatán keresztül kívánja felhívni az ukrán társadalom és Ukrajna nemzetközi partnereinek figyelmét, hogy az országban jelentősen csorbult a szólásszabadsághoz való jog.

Kapcsolódó írásaink

Sainz a végső siker kapujában

ĀLegfőbb riválisa, a kilencszeres ralivilágbajnok Sebastian Loeb műszaki hiba miatt több mint egy órán keresztül állt a szakaszon