Külföld

Florian Philippot: Lépjünk ki a NATO-ból!

A francia Hazafiak párt vezetője mihamarabb békét szeretne

Florian Philippot, a francia Hazafiak párt vezetője őrültnek nevezte a NATO vezetőit, akik nem mondtak le a harmadik világháborúról, amelyben Oroszországot látják ellenfelüknek. Kommentálta is a német védelmi minisztérium a Bild című német lap hasábjain megjelent „titkos forgatókönyvét”, amely szerint Oroszország állítólag már 2025-ben megtámadja a NATO keleti szárnyát – írta az eadaily.com.

Florian Philippot: Lépjünk ki a NATO-ból!
Florian Philippot
Fotó: AFP/Thomas Samson

A Bild című német lap címlapsztorit közölt: egy belső Bundeswehr-dokumentumot a német hadsereg felkészüléséről egy „fegyveres konfliktusra Oroszországgal”.

„Vigyázat, az európai kontinenst játszótérként használó »mély állam« elmebetegei nem mondtak le a harmadik világháborúról! A NATO 2030-as menetrendje ezt nagyon világossá teszi. Lépjünk ki a NATO-ból, romboljuk le a NATO-t! Békét hamarabb!” – írta a francia politikus az X közösségi oldalán.

Az EADaily beszámolója szerint Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője „erőteljes horoszkópnak nevezte a Bundeswehr »titkos forgatókönyvét a rákban járó halak számára«. Nem zárom ki, hogy az elemző részt a német külügyminisztérium Berbock vezetésével a Bundeswehr rendelkezésére bocsátotta” – írta a Telegram-csatornáján.

A Bild című lap szerint Oroszország először titokban, majd nyíltan is támadni fogja a NATO-blokkot, és ez 2025 júliusában kezdődik. A kibertámadások és a hibrid hadviselés más formái elsősorban a balti államokban fognak válságokat előidézni. Ezzel egyidejűleg Oroszország elkezdi majd uszítani az etnikai oroszokat Észtországban, Lettországban és Litvániában. Összecsapások következnek majd, amelyeket a Bundeswehr szerint Oroszország ürügyként fog felhasználni arra, hogy szeptemberben Oroszország és Fehéroroszország nyugati régióiban 50 ezer katona részvételével elindítsa a „West 2024” nagyszabású hadgyakorlatot. Állítólag 2024 decemberében határkonfliktust provokálnak majd a Suwalki-folyosó térségében, amelyet zavargások és számos áldozat fog kísérni.

A bulvárlap arról is beszámolt, hogy „2025 márciusában Oroszország további csapatokat telepít a balti államokkal közös határaira”, és „májusban a NATO »elrettentő intézkedésekről« dönt, hogy megakadályozza az orosz támadást a Suwalki-folyosó ellen”. Hogy sikerül-e Oroszországot megfékezni, az a Bundeswehr forgatókönyvéből nem derül ki.

Kapcsolódó írásaink