Külföld

A húszik barbár tettnek minősítették a Jemen elleni amerikai és brit támadásokat

Semmivel nem lehet igazolni az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok Jemen elleni támadását, a húszik pedig folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat – jelentette ki pénteken Mohammed Abdusszalám, az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók szóvivője.

A húszik barbár tettnek minősítették a Jemen elleni amerikai és brit támadásokat
Jemeni húszi lázadók támogatói az ország fővárosában
Fotó: AFP/MOHAMMED HUWAIS

A húszik azt közölték, hogy csapások érték a fővárost, Szanaát, továbbá az északnyugati Szaada, illetve a Vörös-tenger mentén lévő Hodeida tartományt. Mohammed Ali al-Húszi, a húszi legfelsőbb politikai tanács egyik tagja barbárnak minősítette a műveletet.

Mindeközben Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a brit királyi légierő (RAF) és az amerikai erők által a húszi lázadók katonai létesítményei ellen az éjszaka folyamán végrehajtott csapásokat, melyekkel szerinte az Egyesült Államok és partnerei világos üzenetet küldtek, hogy nem fogják eltűrni a húszik támadásait és a szabad hajózás veszélyeztetését.

A műveletet Rishi Sunak brit miniszterelnök azzal indokolta, hogy a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is.

A lázadók e támadásokat Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokolják.

Richard Marles ausztrál védelmi miniszter pénteken azt közölte, Canberra kiszolgáló személyzettel támogatta a brit-amerikai akciót.

„Ausztrália továbbra is támogat minden, a szabályokon alapuló világrendet erősítő műveletet” – szögezte le sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

Az akció ellen Irán máris tiltakozott, figyelmeztetve, hogy a nemzetközi művelet szítja a régiós feszültséget, megsérti Jemen szuverenitását és a nemzetközi jogba ütközik.

Szaúd-Arábia közölte, követi a helyzet alakulását és a Vörös-tenger térsége biztonságát, valamint a hajózási szabadság fontosságát hangoztatta, az utóbbit nemzetközi elvárásnak nevezve.

Az iraki miniszterelnök tanácsadója, Fádi es-Simmari - akit az INA iraki hírügynökség idézett – arra figyelmeztetett, hogy a csapásokkal a Nyugat kiszélesítheti az Izrael és a Hamász közötti konfliktust.

Kapcsolódó írásaink