Külföld

Putyin: Az orosz gazdaság az első Európában

A szankciók által kiváltott visszaesés 2022-ben a jósoltnál kisebb, 2,1 helyett 1,2 százalékos volt

A szankciók ellenére Oroszország gazdasága vásárlóerő-paritáson számolva Európában az első helyre került, megelőzve Németországot, a világon pedig az ötödik Kína, az Egyesült Államok, India és Japán után – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Habarovszkban egy távol-keleti vállalkozókkal megtartott találkozón.

Putyin: Az orosz gazdaság az első Európában
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

„Egy főre számítva még mindig igyekeznünk kell. Ezért van még min dolgoznunk” – ismerte el, hozzáfűzve, hogy nem a lakosság van a GDP-ért, hanem a GDP van a lakosságért.

Putyin szerint Oroszország GDP-növekedése 2023-ban meghaladhatja a 4 százalékot (a korábbi becslés 3,5 százalék volt). Ugyanakkor, mint mondta, a szankciók által kiváltott visszaesés 2022-ben a jósoltnál kisebb, 2,1 helyett 1,2 százalékos volt.

Az orosz elnök magasnak nevezte a 16 százalékos irányadó kamatrátát, amely szerinte átmeneti jellegű. Azt jósolta, hogy ez csökkeni fog, amint az inflációval kapcsolatos kérdések megoldódnak.

Úgy vélekedett, hogy az inflációs helyzet hamarosan javulni fog, Oroszország el fogja érni a célszámokat.

A belföldi turisztikai programról szólva azt mondta, hogy az már működik, és eredményeket hoz. Sürgette ezen belül az étteremhálózatok fejlesztését.

„Fejlesztenünk kell a Kuril-szigetek turisztikai klaszterét. Azt mondják, nagyon érdekes ott. Én sajnos még nem jártam ott, de mindenképpen el fogok menni” – ígérte Vlagyimir Putyin a Japán által vitatott hovatartozású szigetcsoportról szólva Habarovszkban.

Kapcsolódó írásaink