Külföld

Kuleba: Ukrajnának nincs B terve

Ukrajnának nincs alternatívája az amerikai segítség kiváltására, és számít Washington támogatására – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter, aki újabb fegyvereket kért. Az amerikai törvényhozók továbbra is képtelenek megegyezni a következő szállítmányokról – írta lapszemléjében az Orosz Hírek.

Kuleba: Ukrajnának nincs B terve
Dmitro Kuleba szerint az ukránoknak mielőbb pénzre és fegyverekre van szükségük
Fotó: STOYAN NENOV / POOL / AFP

Az ukrán külügyminiszter szerdán a CNN-nek nyilatkozott, és azzal érvelt, hogy a nyugati államok elegendő forrással rendelkeznek Ukrajna sürgős segélykérelmeinek teljesítéséhez. Majd azt mondta, hogy az erőfeszítéseket fokozni és gyorsítani kell.

„A Nyugatnak mindössze annyit kell tennie, hogy elkezd hinni önmagában – abban, hogy képes érvényesülni” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy Kijevnek vannak-e más lehetőségei arra az esetre, ha az amerikai támogatás nem érkezik meg időben, az ukrán külügyminiszter nemmel válaszolt, mondván, hogy országa csak az amerikai és a szövetségesek támogatására számíthat.

„Nincs B tervünk. És amit Ukrajnának adnak, az nem alamizsna. Ez egy befektetés a NATO védelmébe és az amerikai nép jólétének védelmébe” – jelentette ki.

Az Egyesült Államok közel 45 milliárd dollár közvetlen katonai támogatást nyújtott Ukrajnának 2022. február 24-e óta, az egyéb közvetett katonai támogatások, valamint a pénzügyi és humanitárius segítségnyújtás mellett.

Kapcsolódó írásaink