Külföld

Szolidaritásból a belgorodi áldozatokkal, több orosz városban elmarad az újévi ünnepség

Ünnepségeket tartani ebben az időben „nem lenne helyénvaló”

Mintegy tucatnyi orosz város lemondta a nyilvános újévi ünnepségeket a határ menti Belgorod városát ért tömeges ukrán támadás nyomán – jelentették be polgármestereik vasárnap. Kijev szombaton rakétatüzet indított Belgorod városközpontja ellen, a csapás 24 ember, köztük négy gyermek életét követelte, és 108-an megsebesültek – írja az oroszhírek.hu.

Szolidaritásból a belgorodi áldozatokkal, több orosz városban elmarad az újévi ünnepség
Az ukrajnai határtól körülbelül 30 kilométerre lévő Belgorodban tűzoltók hárítják el a bombázások utáni károkat. Oroszország 2023. december 30-án közölte, hogy egy ukrán csapásban legalább 14 ember meghalt és 108-an megsebesültek Belgorod városában
Fotó: AFP/Russian Emergencies Ministry/Handout

Ünnepségeket tartani ebben az időben „nem lenne helyénvaló” – mondta Jurij Grisin, a távol-keleti oroszországi Magadan város polgármestere egy Telegram-posztban, amikor bejelentette a nyilvános ünnepségek lemondását. Egyben felszólította a lakosokat, hogy tartózkodjanak a tűzijátékoktól.

A Kínával határos távol-keleti Blagovescsenszk város polgármestere is hasonló nyilatkozatot tett. „Úgy döntöttünk, hogy lemondjuk az estére tervezett ünnepi tűzijátékot” – mondta vasárnap Oleg Imamejev, azzal indokolva, hogy az „nem lett volna helyénvaló”. Hozzátette, hogy a jövőben is lesz idő az ünneplésre, és felszólította az embereket, hogy az újévet töltsék rokonaikkal és szeretteikkel.

Konsztantyin Sesztyakov vlagyivosztoki polgármester a közösségi médiában közölte, hogy városa az ország többi részével együtt gyászol, és lemondta a helyi tűzijátékot.

Konsztantyin Brjzgin, Petropavlovszk-Kamcsatszkij polgármestere viszont azzal érvelt, hogy helytelen lenne „a terroristák orránál fogva vezetni” és megfosztani a gyerekeket az ünneptől. Ennek ellenére lemondta az újévi tűzijátékot a városban, de azt mondta, hogy az ünnepségek többi része a tervek szerint zajlik.

A Moszkvai területen fekvő Kolomna városa az összes újévi ünnepséget lemondta. Velikij Usztyug, Gyed Moroz (a Mikulás orosz megfelelője) „rezidenciája”, hatóságai szintén lemondták az ünnepi rendezvényeket a városközpontban.

Roman Satrovojt, a Belgorodi területtel határos Kurszki terület kormányzója vasárnap közölte, hogy a támadás áldozatai iránti szolidaritásból minden közhivatalban és kormányzati épületben kikapcsolják a világítást. Egyúttal felszólította az embereket, hogy az orosz katonák családjait támogató belgorodi alapon keresztül nyújtsanak segítséget a támadásban érintetteknek.

A kormányzó megjegyezte, hogy az Ukrajnával is határos régióban továbbra is terrorriadó van érvényben, és hozzátette, hogy jelenleg tilos bármilyen pirotechnikai eszköz használata. Felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthon, töltsenek időt szeretteikkel, és tanúsítsanak „önmérsékletet”, mivel a szomszédos régióban az emberek „szörnyű gyásszal” küzdenek. Részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, és azt mondta: „Belgorod! Veletek vagyunk!”

Kapcsolódó írásaink