Külföld

Putyin következő célpontja Európa lesz?

A támadás időpontja kapcsolódhat az amerikai elnökválasztásához

Egy, a Bild által meg nem nevezett hírszerző ügynökség szerint a NATO-ban egyre inkább tartanak attól, hogy az orosz hadsereg támadást intéz ellenük. Idézték többek között Boris Pistorius védelmi minisztert, aki azzal számol, hogy Oroszország egy évtizeden belül akcióba lendülhet. Mások szerint azonban ez hamarabb is bekövetkezhet. A központi kérdés csupán annyi: Oroszország milyen gyorsan heveri ki az ukrajnai „katasztrofális” veszteségeit – írja a Mandiner.

Putyin következő célpontja Európa lesz?
Vlagyimir Putyin, orosz elnök az év végi sajtótájékoztatón 2023. december 14-én
Fotó: AFP/Anadolu/Sefa Karacan

A lap ugyanakkor arra is kitér, hogy a NATO-n belül is eltérnek az értékelések. Jacek Siewiera a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője december elején úgy vélekedett: a NATO-országoknak a keleti szárnyon három évük van a konfrontációra való felkészülésre.

Ez alatt az idő alatt olyan potenciált kell teremteni a keleti szárnyon, amely egyértelmű elrettentő erőt jelent az agresszióval szemben”.

Baljós előrejelzések

Ráadásul egy európai hírszerző szolgálat most egy drámai forgatókönyvet terjeszt elő. Jelentésük szerint az sem zárható ki, hogy jövő ilyenkor orosz csapatok lépik át a NATO-országok határát.

A Bild által meg nem nevezett európai hírszerző ügynökség szerint az időpont kapcsolódik az Egyesült Államok következő elnökválasztásához. Az értékelés szerint Oroszország megpróbálhatja kihasználni azt, hogy az USA ideiglenesen vezető nélkül marad, vagy épp olyan elnököt választ, aki akár késleltetheti, vagy épp megakadályozhatja a tengerentúli katonai beavatkozást – idézte a lap.

Kapcsolódó írásaink