Külföld

New York Times: Oroszország minden fronton átvette a kezdeményezést

Az orosz csapatok a front nagy részén átvették a kezdeményezést az ukrajnai különleges műveleti övezetben – írja a The New York Times című amerikai lap, olvasható az oroszhirek.hu-n.

New York Times: Oroszország minden fronton átvette a kezdeményezést
Az ukrán harckocsizók az ukrajnai orosz invázió közepette egy bajtársukat evakuálják a frontvonaltól nem messze Bahmut irányban, a donyecki régióban
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov

„OROSZORSZÁG KÖZELMÚLTBELI OFFENZÍVÁI AZT BIZONYÍTJÁK, HOGY HATÁROZOTTAN MAGÁHOZ RAGADTA A KEZDEMÉNYEZÉST A HARCTÉR NAGY RÉSZÉN” – ÍRJA A LAP.

A médiaorgánum szerint az orosz harcosoknak az elmúlt hetekben újabb területek felett sikerült átvenniük az ellenőrzést.

Jehor Csernyev, az ukrán parlament képviselője, a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság elnökhelyettese a maga részéről azt mondta a lapnak, hogy a fronton a helyzet nehéz és fokozatosan romlik. Szerinte amerikai lőszerek nélkül az ukrán fegyveres erők elkezdték elveszíteni azokat a területeket, amelyeket állítólag tavaly nyáron foglaltak el.

Az ukrán hadsereg június 4. óta öt hónapja sikertelenül próbálkozik támadással a dél-donyecki, artyomovszki és zaporozsjei irányban, a NATO által kiképzett, külföldi eszközökkel felszerelt dandárokat vetve be a harcokba. Mint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter december 19-én rámutatott, az ukrán erők még az orosz csapatok taktikai védelmi zónáját sem tudta elérni, amikor ellentámadással próbálkozott.

Elmondása szerint az ukrán hadsereg 159 ezer katonát, 121 repülőgépet, 766 harckocsit, köztük 37 Leopárdot, valamint 2348 különböző osztályú páncélozott járművet, köztük 50 Bradley-t veszített a front áttörésének kísérlete során.

Kapcsolódó írásaink

Az al-Ahli lett a bronzérmes

ĀAz egyiptomi csapat a Szaúd-Arábiában zajló torna pénteki helyosztóján 4–2-re győzte el a japán Urava Red Diamonds együttesét