Külföld

Az ukrán menekülteknek a háború után haza kell térniük Dániából

2025 márciusáig külön törvény van érvényben az országban

A jelenleg Dániában élő ukrán menekülteknek a háború lezárulása után vissza kell térniük Ukrajnába – közölte pénteken az rbc.ua hírportál Kaare Dybvad dán bevándorlási és integrációs miniszterre hivatkozva, aki a Berlingske című dán kiadványnak nyilatkozott, amiről a karpatalja.info is írt.

Az ukrán menekülteknek a háború után haza kell térniük Dániából
Ukrán menekültek érkeznek a hóesésben
Fotó: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kunihiko Miura

A jelentés szerint a miniszter megjegyezte, hogy Dánia átmenetinek tekinti az ukrán menekültek országban való tartózkodását, annak ellenére, hogy az ukránok „kulturálisan közelebb állnak hozzánk, mint a Közel-Keletről érkezők”. „Az ukrán fél hangsúlyozta, hogy haza szeretné téríteni mindazokat, akik az orosz terroristák teljes körű inváziója miatt távoztak, és ezt a kívánságot Koppenhágának tiszteletben kell tartania” – hangsúlyozta Kaare Dybvad.

A 2024. december 1-i állapotok szerint több mint 30 270 ukránt tartanak nyilván Dániában. Konkrétan, 2025 márciusáig külön törvény van érvényben az országban, amely a menedékjog megadásának általános szabályain kívül tartózkodási engedélyt és munkaerőpiacra jutást garantál az ukránoknak.

Kapcsolódó írásaink