Külföld

Zaharova elmagyarázta, hogy az orosz anyanyelvű Zelenszkij miért felejtett el oroszul

Volodimir Zelenszkij a választási kampánya során orosz anyanyelvűként pozicionálta magát, és a kétnyelvűséget szorgalmazta Ukrajnában, most azonban „elfelejtette” az orosz nyelvet, hogy az ukrán nacionalistákkal egy oldalon álljon – mondta Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő a Sputnik rádióban, olvasható az Oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

Zaharova elmagyarázta, hogy az orosz anyanyelvű Zelenszkij miért felejtett el oroszul
Marija Zaharova, orosz külügyi szóvivő
Fotó: AFP/Anadolu/Sefa Karacan

Egy nappal korábban az Anadolu hírügynökség újságírója egy sajtótájékoztatón oroszul tett fel kérdést Zelenszkijnek. Az újságíró meglepődött, amikor tolmácsot kért az ukrán elnök. Zelenszkij ugyanakkor ukránul adta meg a választ a kérdésre.

„Ez azoknak szól, akiknél a nacionalizmus minden mást kiszorított – az erkölcsöt, az etikát, még a pragmatikát is. (…) Van egy ilyen fogalom – vakítás. Mindent elhomályosítottak. A nacionalizmus mindent beárnyékolt – ezeknek az embereknek szól ez a mondat. Állati, ősemberi, ösztönös nacionalizmus. Amit évtizedek óta valóban beültettek az ukrán állampolgárok fejébe” – mondta Zaharova.

Szerinte ez a gesztus Zelenszkij üzenete a nacionalistáknak, miszerint ő is „orosztalanodott”.

Zaharova emlékeztetett arra, hogy az emberek általában büszkék arra, hogy több nyelvet ismernek, ez az eszköztár szélesíti a látókörüket, és lehetővé teszi számukra az információk gyorsabb befogadását.

Ugyanakkor az ukrajnai választások idején Zelenszkij ezzel szemben az ország egyesítőjeként pozicionálta magát, és azt mondta, hogy az oroszlakta régiók lakói beszélhetik a saját nyelvüket.

Szerinte „éppen ő volt az a jelölt, aki azt mondta, hogy oroszul beszél, hogy ez a helyes, hogy ez a programjának lényege – valamiféle szinergia, valamiféle szintézis”.

„Egy kísérlet arra, hogy összehozza azokat az embereket, akik sajnos az évek során különböző oldalakra váltak” – idézte fel Zaharova.

Értékelése szerint ezért választották meg Zelenszkijt – nem azért, mert tapasztalt politikus vagy rendkívüli képességekkel rendelkezett.

A 2014-es államcsíny után az ukrán hatóságok nemcsak a szovjet történelem ellen kezdtek harcolni, hanem minden ellen, ami Oroszországgal és az orosz nyelvvel kapcsolatos. 2019-ben a Verhovna Rada elfogadta az ukrán nyelv mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényt. Ez azt jelenti, hogy az állampolgároknak az élet minden területén az ukrán nyelvet kell használniuk.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink