Külföld

Az ukránok háromnegyede rosszul viselné Zaluzsnij menesztését

Herszonban porrá égett a humanitárius segélyt raktározó épület

Ukrajnában jövőre egymillió felderítő, több mint 10 ezer közepes hatótávolságú támadó és több mint ezer darab ezer kilométeres hatótávolságú drón gyártását tervezik – közölte Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter szerdán a Telegramon.

Az ukránok háromnegyede rosszul viselné Zaluzsnij menesztését
Olekszandr Kamisin: Ukrajna jövőre több mint egymillió drónt gyárt
Fotó: Facebook/Anna Babych

A tárcavezető visszautalt arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddi évzáró sajtóértekezletén egymillió drón gyártásáról beszélt. Ezt pontosítva, kijelentette, hogy ez csupán a felderítő drónokra vonatkozik. Kiemelte, hogy decemberben egy hónap alatt 50 ezer új felderítő drónt gyártanak Ukrajnában. „Emellett már több mint tízezer közepes hatótávolságú támadó drón gyártására vagyunk képesek” – hangsúlyozta Kamisin.

A Nemzetközi Vöröskereszt ukrajnai szervezete arról adott hírt, hogy a dél-ukrajnai Herszon városának éjszakai orosz ágyúzása következtében megsemmisült egy raktár, amelyben a régió lakosainak szánt humanitárius segélycsomagokat tároltak.

Senki sem sérült meg, de az összes humanitárius segély elégett.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által december 4–10. között végzett, szerdán nyilvánosságra hozott felmérés azt mutatta, hogy

az ukránok 72 százaléka negatívan reagálna Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának menesztésére.

Az utóbbi időben láttak napvilágot olyan híresztelések, amelyek szerint a főparancsnok és Zelenszkij elnök között nézeteltérések vannak.

A megkérdezett ukránok 43 százaléka szerint lehetnek bizonyos nézeteltérések vagy súrlódások Zelenszkij és Zaluzsnij között, azonban mindössze 8 százalékuk tartja ezeket nagyon súlyosaknak.

A felmérés résztvevőinek 39 százaléka szerint egyáltalán nincs semmiféle nézetkülönbség az államfő és a főparancsnok között.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 349 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 16 orosz harckocsit, 16 tüzérségi rendszert és 17 drónt.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink