Külföld

Antony Blinken: Az Egyesült Államok 2024-ben is Ukrajna támogatásának folytatását ösztönzi majd a világban

Az Egyesült Államok 2024-ben is próbálja majd Ukrajna támogatása mögé állítani a világot – jelentette ki az amerikai külügyminiszter szerdán.

Antony Blinken: Az Egyesült Államok 2024-ben is Ukrajna támogatásának folytatását ösztönzi majd a világban
Antony Blinken amerikai külügyminiszter
Fotó: AFP/Pool/Jonathan Ernst

Antony Blinken Washingtonban tartott évzáró sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Ukrajna támogatásával szeretnék a továbbiakban is demonstrálni azt, hogy az orosz agresszió stratégiai hiba volt, és Vlagyimir Putyin nem volt képes elérni célját, Ukrajna eltörlését a térképről.

Az amerikai miniszter nehéz évként értékelte 2023-at a harcmezőn Ukrajna számára, ugyanakkor eredménynek mondta a Fekete-tengeren elért ukrán katonai sikert, valamint azt, hogy Ukrajna képes volt szállítási folyosót nyitni gabonája és egyéb termékei exportja előtt a világ számára.

Azt is kijelentette, hogy Ukrajna sikere szempontjából a nemzetközi támogatás kritikusan fontos, és egyben felszólította az amerikai kongresszust, hogy fogadja el Joe Biden elnök részben Ukrajna támogatásának finanszírozásáról szóló költségvetési kérését.

A terhek közös megosztásának legjobb példájaként jellemezte az Egyesült Államok és Európa között Ukrajna segítését, amire Antony Blinken szerint Európa 110 milliárd dollárt fordított, miközben az Egyesült Államok 70 milliárdot.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok által felajánlott támogatás 90 százaléka belföldön hasznosult, új munkahelyek, amerikai vállalkozásokhoz érkező bevételek formájában, valamint az amerikai hadiipar erősödésének révén.

Az amerikai diplomácia vezetője az elmúlt év eredményeként Oroszországot katonai, gazdasági és diplomáciai értelemben gyengébbnek, miközben a NATO-t nagyobbnak és erősebbnek nevezte.

A következő év átfogó amerikai diplomáciai céljával kapcsolatban Antony Blinken úgy fogalmazott, hogy továbbra is vállt vállnak vetve állunk azokkal, akik osztják a mi elképzelésünket egy szabad, nyitott, sikeres és biztonságos világról.

Alacsonyabb intenzitású konfliktust akarunk látni

Az Izrael és Hamász közötti konfliktusnak alacsonyabb intenzitású szakaszba kell érkeznie jelentette ki szerdán az amerikai külügyminiszter.


Antony Blinken évzáró sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy elmozdulást várunk és akarunk látni a jobban célzott katonai műveletek irányába, kisebb létszámú haderővel, amely igazán a Hamász vezetőire és az alagúthálózatára összpontosít". Hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan a civil lakosságot érő veszteségek is jelentősen mérséklődnek majd.

Az amerikai külpolitika irányítója az ENSZ Biztonsági Tanácsában a katonai konfliktusról szóló határozat körüli vitát illetően megállapította, hogy az amerikai diplomácia aktív tárgyalásokat folytat a dokumentum tartalmáról, és egyetért azzal a törekvéssel, hogy az a Gáza övezetbe szánt humanitárius segélyek bejutását elősegítse. Olyan határozat elfogadását szeretné megakadályozni, amely ennek a célnak az elérését akadályozza – mondta Antony Blinken.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Egyesült Államok is részt vesz azokban az erőfeszítésekben, amelyek egy újabb humanitárius tűzszünetre irányulnak, mely lehetővé tenné további túszok kiszabadulását.

Joe Biden elnök az Izrael és Hamász közötti újabb átmeneti fegyvernyugvás lehetőségéről szerdán újságírók előtt annyit mondott, az Egyesült Államok sürgeti, hogy legyen megegyezés, de nincsenek erre irányuló várakozásai jelenleg.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora előzőleg úgy fogalmazott, hogy nagyon komoly megbeszélés és alku zajlik, valamint reményét fejezte ki, hogy ezek valahova vezetni fognak.

Kapcsolódó írásaink