Külföld

Giorgia Meloni: az Európai Bizottság szigorúbb Magyarországgal, mint más tagállammal

Az olasz miniszterelnök szerint a magyar kormányfő nézeteihez az Európai Bizottság merevsége és szigorúsága vezetett

Orbán Viktor állásfoglalását Ukrajna európai uniós csatlakozásával kapcsolatban befolyásolja az Európai Bizottság szigorúsága Magyarországgal szemben, amelyet a testület más tagállamok felé nem tanúsít – vélte Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az uniós állam- és kormányfők következő csúcstalálkozójáról tartott felszólalásában a római képviselőházban kedd este.

Giorgia Meloni: az Európai Bizottság szigorúbb Magyarországgal, mint más tagállammal
Giorgia Meloni és Orbán Viktor
Fotó: AFP/LUDOVIC MARIN

Meloni kifejtette, hogy kormánya Kijev oldalán áll, de a megoldást nem kizárólag Ukrajna anyagi támogatása jelenti: „A háború következményeivel is számolni kell, mivel a konfliktus az európai közvéleményt már eddig is terhelte.”

Giorgia Meloni felidézte, hogy elődje, Mario Draghi, aki tavaly októberben adta át a miniszterelnöki széket Giorgia Meloninak, 2022 júniusában vonattal utazott Kijevbe Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral. Hármukról felvétel is készült a vasúti fülkében.

„Egyesek számára a külpolitika azt jelenti, hogy közös fotót készítenek Franciaországgal és Németországgal, de eredményt nem hoznak haza. Európa nem három tagból áll, hanem huszonhétből, és mindenkivel tartani kell a kapcsolatot: én Németországgal, Franciaországgal, de Magyarországgal is beszélek. Így végzem jól politikusi munkám” – válaszolt Giorgia Meloni a baloldali Demokrata Párt (PD) egyik képviselőjének, az alsóház külügyi bizottsága elnökének, Lia Quartapellének a felvetésére. Quartapelle arra szólította fel Melonit, válasszon Európa és Orbán Viktor között, mivel nem lehet egyszerre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor barátja is.

Giorgia Meloni megerősítette, hogy Róma támogatja a tagjelölt Moldova és Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozását is, valamint Georgia hasonló törekvéseit.

Az izraeli–palesztin helyzettel kapcsolatban az olasz miniszterelnök kifejtette, nem szabad engedni a Palesztin Nemzeti Hatóság további gyengülését, mivel anélkül nehezen tud majd újraindulni a konfliktus utáni politikai-társadalmi újjáépítés.

Giorgia Meloni hozzátette, a legerősebb védelmet kell biztosítani a zsidó közösségek számára, melyeket „az antiszemitizmus egyre erősebb hullámai fenyegetnek”.

Kapcsolódó írásaink