Külföld

Háromgyermekes édesanya venné el az elnöki széket Putyintól

Az elnöki címért induló egykori televíziós rögtön békét kötne

Putyin pénteken hivatalosan is bejelentette, hogy indul a 2024-es elnök választáson. Kihívója a 40 éves Jekatyerina Duncova már hetek óta kampányol.

Háromgyermekes édesanya venné el az elnöki széket Putyintól
Jekaterina Duncova
Fotó: Facebook/Jekaterina Duncova

A háromgyermekes édesanya elmondása szerint mindenki, aki jelölteti magát, fél, hisz a hatalom bárkit külföldi ügynöknek nyilváníthat, de úgy gondolja, nem szabad a félelemnek engedni. Betartja viszont a vonatkozó jogszabályokat, hogy ne találjanak rajta fogást, így például nem mondta ki a háború szót a Reutersnek adott interjú során.

Duncova mindenekelőtt leszögezte, hogy sem a Kremlnek, sem más országnak, sem pedig oligarcháknak nem ügynöke, hanem teljesen önállóan döntött az indulás mellett – írta meg az atv.hu.

Az interjúban elmondta, hogy a fegyveres konfliktust minél előbb be kell fejezni, és a Nyugattal ki kell békülnie Oroszországnak, ugyanis mint mondta, teljesen értelmetlen a szembenállás. Tervei között szerepel az is, hogy nagyobb szerepet adna a parlamentnek, mérsékelné az elnöki túlhatalmat.

A politikusnő egy szabadabb, demokratikusabb Oroszországot szeretne. Interjúja során nagyon figyelt, hogy ne bírálja Putyint, ugyanis az is törvénysértésnek minősül.

Az elnöki babérokra törő anyuka egyre népszerűbb az oroszok körében. Tíz napja működő TikTok-oldala követőinek a száma már meghaladja a 10 ezret.

Az orosz elnökválasztást 2024. március 17-én tartják.

Kapcsolódó írásaink